Sručnjaci upozoravaju SAD veličinu izazova u Iraku

AMERIČKI stručnjaci upozorili su administraciju predsjednika Busha na veličinu izazova s kojim se suočava u obnovi Iraka i rekli da će biti potreban dugoročni angažman i suradnju međunarodne zajednice da se izgradi trajna iračka demokracija.
Procjenjujući američku vojnu strategiju u ratu protiv režima Sadama Huseina i izazove u obnovi poslijeratnog Iraka američki stručnjaci su u četvrtak na seminaru instituta Brookings u Washingtonu rekli kako Sjedinjene Države moraju prvo uspostaviti sigurnost i zadovoljiti humanitarne potrebe iračkog naroda.

Kenneth Pollack iz Brookingsa je kazao da dva čimbenika objašnjavaju brzi pad režima Saddama Husseina: brzina i nadmoćna sila koalicijskih snaga i nepostojanje volje iračkog naroda da se bori za Huseinov režim.

Bivši analitičar CIA-e rekao je kako je Sadam Husein vjerojatno smatrao da će linija divizija Republikanske garde koje je razmjestio od Karbale do Al Kuta usporiti koalicijske snage dulje nego se to u stvari dogodilo. Husein se vjerojatno nadao da će imati vremena formirati drugu liniju obrane u predgrađima Bagdada, rekao je Pollack.

"Mislim da je Sadam bio pretjerano samouvjeren glede svoje sposobnosti da spriječi rat", rekao je Pollack objašnjavajući time nepripremljenost i sporu mobilizaciju obrane Bagdada. Kada su postrojbe Republikanske garde bile prisiljene povući se u Bagdad, kazao je on, one su već bile visoko dezorganizirane i načete američkim zračnim i kopnenim napadima i to je pridonijelo brzom kolapsu Bagdada.

Pollack je ipak upozorio da rat još nije gotov i da bi bitke koje slijede, posebice za Huseinov rodni grad Tikrit, mogle biti teške.

Ocjenjujući američku vojnu strategiju u Iraku, Michael OHanlon iz Brookingsa je kazao da su rana uporaba snaga za specijalne operacije i inovativna taktika u urbanim borbama pri kraju bile posebno učinkovite.

"Prije godinu dana vojska je željela ući velika i snažna i konvencionalna, Rumsfeld je želio malo, kreativno i inovativno, i obje su strane odbacile dio svojih ideja i zadržale dio koji je bio dobar. Sustav je funkcionirao jer su Rumsfeldove ideje za inovacije i specijalne snage išle usporedno s naklonošću vojske prema velikim snagama", rekao je on.

James Dobbins, direktor Centra za politiku međunarodne sigurnosti i obrane pri RAND-u, govorio je o prijelazu s borbenih operacija na obnovu i naglasio izazove s kojima će se suočiti Bushova administracija u uspostavljanju sigurnosti i zadovoljavanju humanitarnih potreba Iračana.

Koalicijske snage prvo moraju ponovno nametnuti red, spriječiti osvete i održati teritorijalnu cjelovitost Iraka, kazao je Dobbins.

On je upozorio na izazove s kojima će se pri tome suočiti podsjećajući na situaciju na Kosovu. "Vrijedi se prisjetiti da smo otišli na Kosovo zaštititi Albance od Srba, a potom smo utrošili sljedeće tri godine štiteći Srbe od Albanaca. Sasvim je vjerojatno da ćemo se suočiti sa sličnom zadaćom u Iraku", rekao je on.

Dobbins je napomenuo da su Sjedinjene Države postigle trajni uspjeh u izgradnji zemlje samo tamo gdje su ostale dulje i obvezale se dugoročno.

On je upozorio na stalnu napetost koja će se pokazivati unutar američke politike "između želje da se to učini brzo i brzo izađe" i "da se ostane dovoljno dugo kako bismo imali trajan, transformativni učinak na iračko društvo".

Dobbins je zaključujući rekao kako nikad nije imao dvojbi da Sjedinjene Države mogu pobijediti u ovom ratu, ali da je "pobjeda u miru manje sigurna. A pobjeda u miru na naš način je još manje sigurna".



Pročitajte više