SSSH podnio Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona o kriznom nametu

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske podnio je danas Ustavnom sudu Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke. SSSH predlaže da Ustavni sud do donošenja konačne odluke o ustavnosti Zakona privremeno obustavi izvršenje ubiranja posebnog poreza, koje se poduzima na osnovi spornog Zakona.

SSSH obrazlaže svoj zahtjev činjenicom da se navedenim odredbama Zakona krši Ustavom zajamčena načela razmjernosti, pravednosti te horizontalne i vertikalne jednakosti poreznog sustava, sukladno kojima porezni teret mora biti ravnomjerno raspoređen prema svim adresatima na koje se određeni porez odnosi, polazeći primarno od njihovih gospodarskih mogućnosti, odnosno u skladu s načelom porezne snage.

"Isto tako, primjena Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke dovodi u pitanje deklaraciju Republike Hrvatske kao socijalne države, čime je RH zanemarila obvezu jamčenja socijalnog blagostanja, pravednosti i sigurnosti građana", navode u SSSH.

Pročitajte više