Stanovnici Srednje Amerike ne znaju da jedu velike količine GMO-a

MILIJUNI stanovnika Srednje Amerike ne znaju da jedu genetski modificiranu hranu, upozorio je savez organizacija za zaštitu okoliša u Srednjoj Americi.

Studiju je proveo Srednjoamerički savez za zaštitu bioraznolikosti, a riječ je o analizi žitarica i poljoprivrednih proizvoda u pet država Srednje Amerike: Guatemali, Salvadoru, Hondurasu, Nicaragui i Costa Riki te u Dominikanskoj republici.

Analize, koje je potvrdio američki laboratorij Genetic ID, pokazale su da je 80 posto analiziranoga kukuruza, soje i žitarica bilo genetski modificirano, a u kukuruzu je pronađen gen Mong GA21 koji koristi američka multinacionalna tvrtka Monsanto, a koji je u Europskoj uniji zabranjen.

Srednjoamerički savez zatražio je od UN-ova svjetskog programa za hranu da povuče pošiljke pomoći namijenjene gvatemalskoj djeci koje sadrže GMO proizvode.

Usto, Savez je pozvao Honduras, Guatemalu, Costa Ricu i Dominikansku republiku da ratificiraju protokol iz Cartagene o biosigurnosti, međunarodni sporazum koji zemlje izvoznice GMO-a obvezuje da jasno označe podatke o proizvodu, a uvoznice da procijene opasnost prije nego što dopuste uvoz.

Pročitajte više