Stigao produženi vikend, a s njim i prava ljetna vrućina: Temperature ovih dana idu i do +35

Foto: 123rf, DHMZ

VEĆI dio lipnja obilježilo je dosta promjenjivo vrijeme pa smo iskusili dulja kišna razdoblja no što je to uobičajeno za ovo doba godine. Međutim, tjedan u kojem dobar dio Hrvatske ima produženi vikend obilježit će stabilizacija vremenskih prilika. Sudeći prema vremenskoj prognozi, napokon stiže ljetno vrijeme, a ne samo kalendarski početak ljeta.

Srijeda nam donosi nastavak sve toplijeg vremena. Imat ćemo i puno sunca. Poslijepodne se ponegdje može dogoditi kraći lokalni pljusak, ali izračuni pokazuju da je za njih šansa mala. Popodne u srednjoj i južnoj Dalmaciji može biti slabih grmljavinskih pljuskova. Puhat će slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova koji će popodne na moru Dalmacije biti i pojačan. Jutarnje temperature zraka na Jadranu bez veće promjene, najviše dnevne u porastu i bit će većinom od 28 do 33°C. Relativno toplo i sparno bit će i u unutrašnjosti pa bi temperatura popodne mogla narasti do 30 Celzijevih stupnjeva, a u slučaju pljuska malo svježije, javlja Crometeo.

Vruće sve do nedjelje

Većinom suho i djelomično sunčano vrijeme nas očekuje tijekom četvrtka i petka. Dosta sunca uz malu šansu da se ponegdje dogodi kraći grmljavinski pljusak. Ta šansa za pljuskove je ipak nešto veća u petak nego u četvrtak. Uz dosta sunca će postati vruće i sparno pa bi dnevna temperatura mogla narasti i preko 30 Celzijevih stupnjeva. Puhat će slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar pa se možda neće činiti pretjerano vruće, ali na suncu će biti opasno pa izbjegavajte duži boravak na suncu između 10 i 17 sati.

Prvi dio subote bi mogao biti suh i djelomično sunčan. Poslijepodne postoji veća mogućnost za kišu ili grmljavinske pljuskove. Dan će biti topao i sparan. Teško i sparno vrijeme će zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Vjetar slab do umjeren istočni, a temperatura zraka ostaje vrlo visoka, vjerojatno će posvuda biti oko ili preko 30 Celzijevih stupnjeva, a na Jadranu bi temperature mogle dosegnuti i 34 stupnja.

U nedjelju je moguća promjena vremena. Tijekom dana bi mogla stići fronta s kišom, lokalnim pljuskovima i osvježenjem. Ponegdje je kasno popodne i krajem dana moguće i olujno nevrijeme. Ušli smo u sezonu visokih temperatura, a u tim situacijama nevrijeme nije ništa neuobičajeno.

Pročitajte više