Što će nakon odluke Vrhovnog suda napraviti Johnson?

Foto: EPA

NAJVIŠI sud u Velikoj Britaniji presudio je da je odluka Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta nezakonita, jednako kao i savjet koji je dao Kraljici, te je proglasio ništavnom. Odluka suda dodatno je pogoršala stvari za britansku vladu koja se nalazi u vrlo teškoj poziciji. 

Boris Johnson sprema se krenuti u predizbornu kampanju u kojoj bi parlament suprotstavio britanskom narodu, pri tome se ne obazirući na činjenicu da protiv sebe ima i sudstvo, analizira BBC

No postoji velika razlika između nepopustljivosti i nemarnosti, koju je Johnson očito previdio. 

Neočekivan rasplet događaja

Prije svega nekoliko tjedana vladini odvjetnici smatrali su malo vjerojatnim uplitanje sudaca u ovako ozbiljno pitanje. Ne samo što su pogriješili nego se u potpunosti izjalovio plan onih konzervativaca koji su bili skeptični prema Johnsonu, no željeli su mu dati priliku. 

Laburisti, liberalni demokrati i škotski nacionalisti glasni su u svojim porukama kojima traže Johnsonovu ostavku. 

Johnson je trenutno u New Yorku, a s druge strane oceana zastupnici u britanskom parlamentu će, prema svemu sudeći, sutra krenuti s novim zasjedanjima. 

Predsjednik Donjeg doma već je istaknuo hitnost novih sjednica, iako se teško može očekivati da će se skupiti parlamentarna većina koja bi pronašla rješenje za bezizlaznu situaciju u kojoj se Britanija trenutno nalazi, a Johnson će iz toga vjerojatno pokušati izvući svoju korist. 

Johnsona se nikako ne smije podcijeniti kada je u pitanju reakcija na odluku Vrhovnog suda i lako je moguće da već ima pripremljen plan što će poduzimati dalje. 

Međutim, preko činjenice da je u dva mjeseca, koliko je na premijerskoj funkciji, Johnson izgubio šest glasova iz Donjeg doma, prekršio zakon suspenzijom parlamenta i prevario Kraljicu ne mogu olako prijeći ni najvatreniji pristaše britanskog premijera.  

 

 

Pročitajte više