Svjetski mediji: "Orbanov trijumf je prijetnja demokraciji"

Foto: FAH
 
STRANI mediji upozorili su da Orbanova pobjeda na izborima predstavlja veliki izazov za EU te prijetnju demokraciji u Mađarskoj, ali i cijeloj Europi.
 
"Možemo se kladiti da samo nekolicina u Bruxellesu slavi izbornu pobjedu Viktora Orbana. Izabran u četvrti mandat, mađarski antiimigrantski nacionalistički vođa predstavlja golem izazov Europskoj uniji", piše The Guardian.
 
"Od njegovog povratka kao premijera 2010., Orban i njegova stranka Fidesz oslabili su demokraciju i neovisnost sudstva i obrušili se na nezavisne medije. Slabljenje demokracije u Mađarskoj popraćeno je ksenofobičnom retorikom usmjerenom protiv izbjeglica, Bruxellesa i Georgea Sorosa. EU se sada suočava s državom u srcu kontinenta koja izlazi iz kluba liberalnih vrijednosti."
 
"Populističke snage izazivaju multikulturne i demokratske vrijednosti Europske unije"
 
"Međutim, Europska komisija ne vidi sustavni problem. Mandat ove komisije završava 2019. i mnogi u Europskoj uniji smatraju da njen predsjednik Jean-Claude Juncker ne želi izazvati sukob s Orbanom. Oba političara dio su dominantnog bloka desnog centra, Europske pučke stranke (EPP), koja je štitila Orbana od kritika", navodi The Guardian.
 
"Pristup mađarskog vođe migraciji poduprli su saveznici u Bavarskoj i Austriji. Optužbe za zloupotrebu EU fondova nisu naišle na glasne odgovore uplatitelja EU budžeta. Prethodna komisija zamrznula je EU fondove za Češku nakon što su isplivale optužbe za korupciju. Iako EU istražuje moguće slučajeve prevare u Mađarskoj, novac i dalje odlazi (u državu)."
 
Bloomberg piše da je u Mađarskoj "antiimigrantska kampanja pobijedila podijeljenu oporbu" te da Orbanov trijumf pomaže jačanju populizma u EU-u. Također navodi da "populističke snage izazivaju multikulturne i demokratske vrijednosti Europske unije".
 
"Želi Mađarsku pretvoriti u poluautokratsku državu pod kontrolom jedne stranke"
 
"Orbanov antiimigrantski stav zasjenio je razlomljenu opoziciju koja je osudila njegov autoritarni pristup. Moglo bi doći do poticanja napada na slobodu medija i sudove, a Orbanov antimuslimanski stav mogao bi postati uzor drugima u Europi", piše Bloomberg.
 
"Osiguravajući dvije trećine mjesta u parlamentu, Orbanova stranka Fidesz - zajedno sa saveznicima Kršćanskim demokratima - sada ima moć mijenjati ustav i nastaviti pokoravati naciju njegovoj volji", piše New York Times o Orbanovoj pobjedi.
 
Times također navodi da Orban želi pretvoriti "bivšu članicu sovjetskog bloka iz demokracije u poluautokratsku državu pod kontrolom jedne političke stranke". 

Pročitajte više