Stručnjak poručio ženama koje idu na razgovor na posao: "Ne trpite ničija sra*a"

Foto: 123rf, Facebook

GOTOVO da nema žene u Hrvatskoj koja se na razgovoru za posao nije susrela s pitanjem potencijalnog poslodavca o tome planira li se udati i imati djecu. Upravo se na takvu praksu na svom Facebook profilu osvrnuo Ante Lučić, konzultant u području ljudskih resursa. Lučić navodi kako je jedna od aktivnosti u njegovom poslu vođenje razgovora za posao s kandidatima.

"Gotovo da ne prođe mjesec dana, a da mi jedna ili više ženskih osoba ne postave isto pitanje: "Kako se postaviti kad vam potencijalni poslodavac na razgovoru za posao postavi tzv. nezgodno pitanje (brak, djeca, trudnoća ...)" Nakon inicijalne frustracije, na neki način mi bude drago kad dobijem takvo pitanje jer se upravo na ovakvim "jednostavnijim" instancama najbolje i najodrživije osnažuje i emancipira žene. Kao prvo i osnovno: to NISU "nezgodna pitanja", to su ILEGALNA i moralno NEPRIHVATLJIVA pitanja. Niste dužne na njih odgovarati", savjetuje im Lučić koji se u tekstu osvrnuo na prava žena u Hrvatskoj.

O zadarskom slučaju: Bitno je da se počinitelji brzo procesuiraju i oštro kazne

Uz njegovu dozvolu, tekst prenosimo u cijelosti.

"Prije svega, vezano za ovaj horor u Zadru, najbitnije je psihofizičko zdravlje djevojčice te da, uz pomoć i zaštitu sustava, ona i njena obitelj što je više moguće zaliječe te odvratne rane. Također, bitno je da se počinitelji brzo procesuiraju i oštro kazne. I oko toga se slaže svatko imalo normalan, bez obzira na svjetonazor i struku.

Bez obzira na to što netko misli o nekoj inicijativi ili (javnoj) osobi, mislim da je šira i kontinuirana društvena rasprava o pravima žena korisna, poželjna i nužna. Ipak, smatram da je svatko dužan istoj konstruktivno i konkretno doprinijeti iz perspektive vlastitih mogućnosti i kompetencije. Ne košta puno, a čini veliku razliku.

Iako smo svi pod utjecajem ovakvih šokantnih incidenata, nemojmo zaboraviti na kumulativni efekt ogromnog broja "manjih" problema vezano za žene i njihova prava, a s kojima se svi susrećemo. Treba se pitati što svatko može učiniti polazeći od sebe i vlastitih aktivnosti - koliko god se to "nešto" nekome činilo minijaturno i nevažno u moru problema. Dugoročno gledano, promjena mentaliteta i bolje društvo za sve počivaju upravo na "manjim" koracima i ustrajnosti što većeg broja pojedinaca. Odatle evo i mojeg konkretnog zalaganja:

Jedna od aktivnosti u mom poslu vođenje je razgovora za posao s kandidatima. Gotovo da ne prođe mjesec dana, a da mi jedna ili više ženskih osoba ne postave isto pitanje: "Kako se postaviti kad vam potencijalni poslodavac na razgovoru za posao postavi tzv. nezgodno pitanje (brak, djeca, trudnoća ...)?"

"Pitanja o djeci i braku su neprihvatljiva i ilegalna"

Nakon inicijalne frustracije, na neki način mi bude drago kad dobijem takvo pitanje jer se upravo na ovakvim "jednostavnijim" instancama najbolje i najodrživije osnažuje i emancipira žene.

Kao prvo i osnovno: to NISU "nezgodna pitanja", to su ILEGALNA i moralno NEPRIHVATLJIVA pitanja. Niste dužne na njih odgovarati!

E sad, postoje razni "znalci" iz "branše" koji će vam reći da je u takvim situacijama opravdano lagati da se nećete udavati i/ili imati (još) djece. BULLSHIT! Nemate se kome što opravdavati niti izvlačiti jer se te stvari vaše potencijalne poslodavce nimalo ne tiču. Točka.

Svjestan sam činjenice da nisu sve žene jednako osnažene i samosvjesne, isto kao što mnogi intervjueri nisu educirani, ali ni nužno zlonamjerni.

Što žene trebaju odgovoriti?

I zato svakoj ženi koja se s time susreće savjetujem dvije mogućnosti.

1) Ako procijenite da osoba koja vodi razgovor nije zlonamjerna nego needucirana te ako istovremeno nemate preveliko samopouzdanje za direktnu konfrontaciju, namjerno ponudite odgovor koji se ne traži u tom pitanju.

Primjerice:
A: "Planirate li uskoro imati (još) djece?"
B: "Vjerujem da bih zahvaljujući svojim kvalifikacijama, kompetencijama i interesima bila odličan kandidat za poziciju o kojoj vodimo ovaj razgovor."

To bi trebao biti dovoljan signal intervjueru da mu je pitanje neprihvatljivo. Ako vam je to previše cringy, uvijek možete reći: "Osim što je irelevantno, upozorila bih Vas da je pitanje koje mi postavljate protuzakonito i moralno neprihvatljivo." Ako se kreten instantno ne upristoji, čeka vas mogućnost br. 2 (u nastavku).

2) Ako ste malo većeg samopouzdanja, a intervjuer generalno nije neki topao čovjek, imate i pravo i dužnost izazvati mu neugodnost.

Primjerice:
A: "Planirate li uskoro imati (još) djece?"
B: "Ovaj razgovor je upravo završen. Očekujte prijavu. Doviđenja." (Ustanete se i ODETE!)

No nemojte samo otići, nego prijavite smrada nadležnoj instituciji i uljepšajte mu dan. Postoji tzv. Ured pučke pravobraniteljice u području diskriminacije i zaštite prijavitelja nepravilnosti.

"Ne morate trpjeti ničija sranja"

Zašto ovo pišem? Zato što ne morate trpjeti ničija sranja. Brinete se da će vas to koštati zaposlenja? Vjerojatno hoće, ali zapitajte se želite li raditi u organizaciji koja "njeguje" takve "vrijednosti." Nema tog novca kojim možete (ot)kupiti dostojanstvo. Tamo ne biste trebale ni raditi, a garantiram da na tržištu bolje opcije za vas uvijek postoje. Ti nisi jedina kandidatkinja, a oni nisu jedini poslodavac. Tržište je zapravo predivna stvar.

Ni slučajno nemoj skidati/skrivati vjenčani prsten ako si udana. Krajnje je vrijeme je da se ovaj začarani krug krene lomiti - ako ništa, na tim "manjim" stvarima. Nije lako ni ugodno, ali je izvedivo. Zamislimo pozitivni efekt na opće osnaživanje žena u ovom konkretnom (nažalost vrlo raširenom) slučaju. Evo ja sam virtualno prodiskutirao nošenje s toksičnim pojavama u području koje dobro poznajem te isto govorim kako ženama tako i poslodavcima (klijentima) u realnom svijetu. A gdje su tek svi drugi problemi? Koja je to "mala"/jednostavnija stvar koju TI možeš učiniti za osnaživanje žena u svom području?", napisao je Lučić.

Pročitajte više