STRUČNJAK ZA INDEX Italiju opet tresu jaki potresi - što se zbiva?

Foto: HRT, emsc-csem.org

U POSLJEDNJIH nekoliko sati središnja Italija ponovno se intenzivno trese. U razdoblju od samo tri sata zabilježeno je nekoliko potresa magnitude veće od 5 – jedan od 5,3 te jedan od 5,7. Uz njih, seizmološke stranice bilježe i cijeli niz od više desetaka potresa jačih od 3 stupnja po Ruchteru..

>> STRAH SE VRATIO U RIM Četiri jaka potresa pogodila Italiju, tlo se trese doslovno svakih par minuta

Voditelj seizmološke službe u Zagrebu Ivo Allegretti kaže da su to jaki potresi koji bi svakako mogli izazvati ozbiljne štete. No ističe da je teško predvidjeti kolike će one biti, kao i to jesu li potresi uvod u neki veći.


„Prognoze za potrese još uvijek se ne mogu davati. Međutim, to se svakako može povezati s potresima koji su se ranije u tom području dogodili“, rekao je Allegretti.

„U tim dijelovima Italije ove su se jeseni događali puno jači potresi od današnjih. Naime, sama energija koja se oslobađa u potresima ide logaritamskom ljestvicom. Razlika u jačini među potresima od 5,7 i 4,7 nije kao ona između 4,7 i 3,7. Ona je mnogo veća. Potresi koji su se ondje događali jesenas otvorili su mjesto koje je ranije bilo mirnije. Prije su se potresi uglavnom događali između Norcije i Amatricea. Sada su se oni premjestili nešto južnije prema L'Aquili. Žarište je sada negdje na pola puta između Amatricea i L'Aquile koja je stradala 2009. u potresu magnitude 6,3“, kaže naš seizmolog

„Potres jačine 5,7 je vrlo jak i izazvat će sigurno neke štete. Posljedice će ovisiti o kvaliteti gradnje. Primjerice, znamo da je razlika u posljedicama između Norcije i Amatricea bila velika. Amatrice je bio gotovo sravnjen sa zemljom i poginulo je skoro 300 ljudi. U Norciji, koja je bila jednako udaljena od epicentra, nije bilo velikih šteta niti je bilo mrtvih. Norcia je bila pogođena potresima ranije tako da je bila obnovljena. Država je financirala njezinu obnovu u kojoj se vodilo računa o kvalitetnoj gradnji. To je način na koji se rješavaju stvari“, poručio je Allegretti.

Pročitajte više