Stvara se mreža hrvatsko-slovenskih turističkih zona

Osim starih pograničnih prijelaza između Slovenije i Hrvatske uskoro će se otvoriti još šest novih, a osnivaju se i zajedničke turističke zone, dogovoreno je danas u Kopru na 13. sastanku Stalnoga mješovitog povjerenstva za provedbu hrvatskoslovenskog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS).

Povjerenstvo, koje u ime Hrvatske vodi Olga Kresović-Rogulja i Slovenije Vojko Kuzma, odlučilo je da se 30. travnja otvore pogranični prijelazi Brezovica, Rakitovec, Drenovec, Nova Vas, Novi Kot i Novokračine, priopćilo je nakon sastanka slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

S ulaskom Slovenije u EU funkcionirat će ukupno 18 pograničnih prijelaza na 670 kilometara međudržavne granice, a njima će se moći služiti samo pogranično stanovništvo s propusnicama te, kako je priopćeno, i drugi građani dviju država uz plaćanje manje pristojbe (25 kuna, odnosno 200 tolara).

Na sastanku u Kopru nastavljeni su i dogovori o uspostavi zajedničkih turističkih zona. Vojko Kuzma izjavio je na konferenciji za novinare da se već postavljaju oznake za početak prekograničnih turističkih zona na području Kupa - Gorjanci i Raskrižje - Štrigova. Hrvatska je strana, pak, najavila da se već radi buduća turistička zona Istra - Kras - More.

Iako prava na pogranične propusnice ima oko 500.000 stanovnika na obje strane granice, do sada su ih obje države izdale samo oko 25.000.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više