Sud u Sarajevu zabranio klevetničko pisanje "Dnevnog avaza"

ŽUPANIJSKI sud u Sarajevu zabranio je najtiražnijem bosanskohercegovačkom listu "Dnevnom avazu" objavljivati napise kojima se vrijeđa i kleveće direktor Sarajevske pivare Hilmo Selimović.

Po prvi put nakon rata jedan sud u BiH na ovakav je način intervenirao je u korist osobe koja se žalila na neopravdane napade i klevete u lokalnim medijima no ovaj slučaj ima znatno šire dimenzije jer je sudstvo izravno sankcioniralo list koji ima veliki utjecaj i izravno podupire vladajuću Stranku demokratske akcije (SDA).

Vlasnik tih novina Fahrudin Radončić smatra se jednom od najutjecajnih osoba u BiH.

Direktor Sarajevske pivare Selimović već mjesecima je izložen napadima koji gotovo svakodnevno stižu sa stranica svih izdanja novinske kuće "Avaz" pri čemu ga se optuživalo da je kriminalac, ubojica, špijun a kao poseban grijeh navođena je njegova bliskost Socijaldemokratskoj partiji (SDP) odnosno njezinom predsjedniku Zlatku Lagumdžiji.

Početkom travnja Selimović je od suda zatražio zaštitu od "Avazovih" pisanja tvrdeći kako je riječ o klevetama.

Početkom mjeseca Selimovićeva obiteljska kuća koja se nalazi u starom dijelu Sarajeva napadnuta je projektilom iz ručnog raketnog bacača a samo je slučajnošću izbjegnuta tragedija s ljudskim žrtvama.

Selimović je odmah optužio Radončića da stoji iza tog napada tvrdeći kako se vlasnik "Avaza" ponaša poput klasičnih mafijaša.

Selimović je ranije tvrdio kako je Radončić pokušavao "reketirati" Sarajevsku pivaru tražeći 75 tisuća eura za reklamiranje u svojim izdanjima.

Radončić je nakon toga tužio sarajevsko "Oslobođenje" koje je objavilo tu informaciju no lokalni je sud tužbu odbacio kao neutemeljenu.

U presudi koju je po Selimovićevoj tužbi 13. kolovoza donijela sutkinja Županijskog suda u Sarajevu Dinka Bešlagić-Čovrk privremeno zabranivši "Avazu" medijsku kampanju protiv direktora Pivare, ističe se kako Zakon o kleveti baš kao i članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima jamče slobodu izržavanja no ona se ne može tumačiti kao apsolutna.

Sutkinja Bešlagić-Čovrk cijeni kako je "Avaz" u preko 50 napisa o Selimoviću definitivno prekoračio slobodu izražavanja izričući najgore uvrede na njegov račun a bez ikakvih dokaza.

Urednički kolegij "Avaza" odmah je reagirao priopćenjem u kojemu je najavio žalbu na presudu kao i pokretanje zahtjeva za stegovni postupak protiv sutkinje koja je, navodno, informaciju o svojoj odluci dostavila medijima prije nego ju je dobio "Avaz".

Urednički kolegij "Avaza" također se potužio kako se ovime pokušava sputati sloboda medija no Mehmed Halilović, pomoćnik federalnih ombudsmana koji je izravno zadužen za ova pitanja, drži kako o tome ne može biti rječi.

On ističe kako je Zakonom o kleveti jasno predviđeno donošenje ovakve mjere ukoliko mediji bez argumenata nekoga napadaju.

Sukob Radončić-Selimović glavnom je temom sarajevskih medija no oni nagovještavaju kako se cijela stvar neće završiti na raspravi o tome tko je koga uvrijedio.

Prema tvrdnjama gotovo svih dnevnih i tjednih listova, sarajevska policija priprema se pozvati Radončića da zajedno s još 40 osoba svjedoči o okolnostima pod kojima se dogodio napad na Selimovićevu kuću.

Nalog za Radončićevo saslušanje potpisao je županijski tužitelj Mustafa Bisić u sklopu mjera koje se poduzimaju na rasvjetljavanju cijelog niza eksplozija što su se od početka kolovoza zbile na području Sarajeva.

(Hina) rm dh

Pročitajte više