Suđenje neće početi prije 2007, Mišetić sumnja da Mesić želi da se otkriju Gotovinini pomagači

KAKO se Gotovinina optužnica spaja s Čermakovom i Markačevom, a početak suđenja Markaču i Čermaku je bio predviđen za 2008. godinu, haško tužiteljstvo će početak suđenja pokušati prebaciti na raniji termin obzirom na to da je Gotovina u pritvoru.

"Ured Carle Del Ponte, glavne tužiteljice Haaškog suda, zatražit će objedinjavanje optužnica protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, a suđenje neće početi prije 2007. godine." - izjavio je za Jutarnji list Anton Nikiforov, politički savjetnik Carle Del Ponte.

Prema riječima Nikiforova, objedinjavanje predmeta neće odgoditi početak suđenja Gotovini.

"Konačna odluka o početku suđenja ne ovisi o tužiteljstvu, ali u interesu je svih da suđenje počne što prije s obzirom na činjenicu da se jedan od optuženika nalazi u pritvoru." - kazao je Nikiforov.

Prema njegovi riječima, u slučaju puštanja Gotovine na privremenu slobodu do početka suđenja, kao što se dogodilo s generalima Markačem i Čermakom, tada bi suđenje počelo prema planiranom rasporedu, koji je završen do 2008. godine.

"Suđenje za Čermaka i Markača je bilo predviđeno za kraj tog razdoblja." - kazao je listu Nikigorov te dodao da će se tužiteljstvo, zbog toga što je Gotovina u pritvoru, suđenje pokušati prebaciti na raniji termin.

List piše kako se spekulacije o suđenju u jesen 2006. godine treba shvatiti kao nagađanja, te kako je najvjerojatnije da će suđenje Gotovini početi tek 2007. godine.

Mišetić: Želi li Mesić da se zaista otkrije tko je pomagao Gotovini?

"General Ante Gotovina očekuje da će ga hrvatska država podržati i pomoći mu da ospori navode iz optužnice." - izjavio je u srijedu njegov odvjetnik Luka Mišetić nakon posjeta generalu u pritvoru Haškog suda.

"General je još uvijek u dobrom raspoloženju. Nastavili smo razgovor o pripremama za obranu. On očekuje da će ga hrvatska država podržati i uključiti se u proces." - kazao je Mišetić kojem je Tajništvo ICTY-a poslijepodne potvrdilo imenovanje za glavnog branitelja Gotovine. Tajništvo je isto tako potvrdilo Marina Ivanovića za drugog Gotovininog branitelja.

Mišetić je kazao kako je veleposlanik RH u Nizozemskoj Frane Krnić odvjetnicima na sastanku u Haagu ponudio konzularne i druge usluge koje su na raspolaganju generalu i njegovoj obitelji.

Mišetić i Ivanović najavili su da će u četvrtak u Zagrebu sudjelovati na sastanku vladina Savjeta za suradnju s ICTY-em, zajedno s drugima odvjetnicima iz Gotovinina tima.

"Uvjeren sam da postoji dobra volja i obrane i Vlade da se stvori zajednički tim koji će krenuti u rušenje navoda iz optužnice, koji terete Hrvatsku vojsku, hrvatsku državu i generala Gotovinu." - kazao je Mišetić.

Na upit hoće li odvjetnici predložiti Vladi da se uključi u postupak kroz institut prijatelja suda (amici curiae), odgovorio je potvrdno.

Da, molit ćemo Vladu da pomogne i na taj način, kazao je.

Naznačio je mogućnost da se braniteljski tim u budućnosti pojača s još nekim odvjetnikom iz anglosaksonskog pravnog sustava, iz SAD-a ili Velike Britanije, budući da se postupak pred ICTY-em u velikoj mjeri oslanja na praksu tog pravnog sustava.

Mišetić je izrazio nadu da će Vlada sada otvoriti sve arhive generalovu odvjetničkom timu, te najavio da će branitelji u Zagrebu otvoriti poseben ured za primanje sudskih dopisa, dokumenata i materijala za obranu.

Mišetić je također izrazio očekivanje da će se idućih dana smanjiti pritisak na Gotovinu i njegovu obitelj, povezan s velikim interesom javnosti i medija za njegov dolazak u Haag, te najavio da će ga supruga Dunja uskoro posjetiti u pritvoru.

Branitelji su uvjereni da će uspjeti srušiti hašku optužnicu i dokazati njegovu nevinost, no pozivaju sve političke snage u Hrvatskoj da im pruže pomoć u tome, rekao je Mišetić i dodao kako pomoć očekuju od desnice i od ljevice i od centra, od svih koji žele pomoći, ne nužno financijski, već i s informacijama, svjedočenjem o događajima i na druge načine.

"Pozivam sve da nam se jave i pomognu kako mogu." - kazao je.

Na upit hoće li se za financiranje Gotovinine obrane koristiti i sredstva koja su navodno prikupljana za pomoć u njegovu skrivanju, izbjegao je izravan odgovor. Komentirajući primjedbu da je Haški sud prekinuo financiranje obrane u predmetu Limaj, kada su Albanci u SAD-u za branitelje skupili 150.000 dolara, Mišetić je kazao da će odvjetnički tim voditi računa o tome.

Odbio je govoriti o generalovu skrivanju, ističući da ga na to obvezuje odvjetnička tajna, a na pitanje može li potvrditi da je u proteklo vrijeme kontaktirao s generalom, kazao je kako to ne može ni potvrditi ni demantirati.

Na traženje da komentira poziv predsjednika Stjepana Mesića da se Akcijski plan nastavi istragom svih koji su Gotovini pomagali u skrivanju, Mišetić se upitao da li predsjednik Mesić stvarno želi da se to pitanje do kraja istraži.

Ocjenio je kako su optužbe protiv Gotovine tanke ili ne postoje, te da do sada ni Tužiteljstvo ni neki svjedok ili dokument nisu govorili o tome da je Gotovina zapovjedio neki zločin.

Na pitanje hoće li te slabe točke obrana napadati u prigovoru na optužnice ili na samom suđenju, najavio je da će koristiti oba načina jer ne želi ponoviti grešku sa svog prvog haškog suđenja, nižem zapovjedniku HVO-a Anti Furunđiji, kada se u suđenje ušlo s nejasnom optužnicom.

Najavio je da će obrana u prigovoru na optužnicu osporavati odgovornost Gotovine za djela počinjena nakon 9. kolovoza kada je on predao nadležnost civilnim vlastima i otišao na bračno putovanje, te da će osporavati koncept udruženog zločinačkog pothvata i načina na koji je optuženi u njemu sudjelovao.

Izrazio je uvjerenost da objavljivanje snimaka uhićenja i prijevoza Gotovine u Haag predstavlja kršenje međunarodnih konvencija, te da je to učinjeno u svrhu stvaranja publiciteta ICTY-u.

"To nije imalo nikakvog pravnog smisla. Gotovina je svrstan u velike ribe i kada se ulovi netko takav naravno da se napravi velika parada." - kazao je Mišetić.

Neuobičajeno čitanje cijele optužnice na prvom pojavljivanju Gotovine pred sudom, iako to optuženi nije tražio, nije želio komentirati.

Ocjenio da takav poseban tretman generala Ante Gotovine kao trofejnog optuženika ICTY-a, realno može imati negativne posljedice na cijeli postupak protiv njega.

"Naravno da bijeg generala Gotovine ima negativan utjecaj na predmet, no vjerujem da će suci kada uđu u meritum optužnice i čuju svjedoke optužbe i obrane, vidjeti da se Gotovina ponašao vojnički i poduzimao sve da se spriječe ekscesi, ubojstva ili paljevine." - rekao je Mišetić.

Govoreći o procesuiranju takvih djela počinjenih u Oluji i nakon nje, napomenuo je kako je vojni tužitelj u sektoru Jug u to vrijeme Oluje bio današnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji je vodio provedbu Akcijskog plana za uhićenje Gotovine.

Usporedio je incidente u Krajini 30 dana nakon Oluje, s onima nakon što je NATO zauzeo Kosovo, kada je ubijeno 700 Srba, a 130 tisuća protjerano. Ističući da se radi o podjednakom velikom teritoriju od 10.000 četvornih kilometara, upozorio je da ni NATO nije uspio spriječiti incidente.

Pročitajte više