Šuica vs Lovrić: Tko ima veću proždrljivicu, HDZ ili SDP?

NALAZ državne revizije utvrdio je kako je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzl koja dolazi iz redova SDP-a u 2009. godini na večere i darove potrošila oko 820 tisuća kuna. Taj podatak dao je dodatnu municiju za vladajuću stranku koja je to iskoristila za argument rasipnosti SDP-a, a lokalni HDZ zbog toga je danas imao i konferenciju za novinare.

Catering bez javnog natječaja

No, kako smo pronašli, nalaz Državne revizije ima kandidatkinju za "proždrljivicu" i među HDZ-om jer je nalaz utvrdio kako je u vrijeme kada je bivša gradonačelnica Dubravka Šuica vladala Dubrovnikom u jednom danu na catering izdvojila 269.473 kuna!. Nalaz državne revizije utvrdio je kako je riječ o računu za Dan grada Dubrovnika 2009. godine, a hrana je naručena bez javnog natječaja, odnosno bez pokretanja postupka javne nabave.

Basnoslovni račun svojedobno je izašao u javnost, a Šuica se pravdala kako je riječ o dostavi hrane Hotela Hilton Imperial za večeru "od Kandelore" koje je održana u prostoru Revelina. Tada je rekla da nikada "niti jedna kuna iz gradskog proračuna nije potrošena bez da to nije odobrilo Gradsko poglavarstvo, Gradsko vijeće i bez da to nije odobrio pročelnik u čijem odjelu se to odvija". No, natječaj za catering revizija nije našla.

Kako je otkriveno najviše se, osim na hranu, potrošilo na vino i to čak 30.000 kuna za 246 boca. Piva je popijeno u vrijednosti od 500-tinjak kuna, a najviše je ispijeno pjenušca, čak 250 boca i to za nešto više od 12.000 kuna.

Lovrić Merzl: Na hranu je otišlo samo 17 tisuća kuna

S druge pak strane, jučer je županica Marina Lovrić Merzl objašnjavala nalaz Državne revizije u 2009. godini. Njoj se kao grijeh, ali i kao način lošeg upravljanja županijom, stavlja niz poslova koji su evidentirani nalazima revizije.

Zbog ovakvog načina poslovanja revizija je poslovanju Sisačko-moslavačke županije u 2009. godini dala uvjetnu ocjenu. U nalazu Državne revizije piše da je na večere i darove potrošeno oko 820.000 kuna, na račune za mobitele 200.000, za benzin 140.000, vanjske suradnike 200.000 kuna. Županica ima i cijelu vojsku savjetnika, njih 12, na čije je plaće u prošloj godini utrošeno 532.000 kuna. 

Županica odbacuje optužbe, kaže kako je riječ o predizbornom podmetanju HDZ-a te kako je na ručkove i večere utrošeno tek nešto više od 17.000 kuna, a ostatak tj, 800 tisuća kuna na prezentaciju same županije i manifestacija.

Prljava kampanja?

Županica Lovrić Merzel kazala je da to nije ništa novo, samo pokazuje da je kampanja ozbiljno počela i da će biti prljava, što je očekivano, jer je HDZ pun afera pa pokušava skrenuti pozornost I provući svoju tezu da su svi političari isti. Jasno je da je riječ o politički montiranom procesu, jer se ne iznose podaci o uvjetnim ocjenama revizija u nizu ministarstava i državnih tvrtki, nego se uzima županija u kojoj je SDP na vlasti.

U svoju obranu županica Lovrić Merzel je istaknula da spornih 14 milijuna kuna plaćeno za prijevoz učenika na temelju aneksa ugovora koji su u Županiji naslijedili od Ministarstva, da je ona potrošila samo 17.000 kuna u restoranima, a njeni zamjenici ukupno 6.200 kuna, te da na nalaz revizije nije imao primjedbi nitko pa su ga bez rasprave prihvatili i HDZ-ovci u Županijskoj skupštini.

HDZ ne zna tko laže

Na tiskovnoj konferenciji saborski zastupnici HDZ-a Ivan Šantek i Ivanka Roksandić ustvrdili su da nema političkog podmetanja.

"Nije mi poznato laže li županica ili Državna revizija? Naime, ona je i sama lani rekla da je to najbolji nalaz revizije Županije do sada. Županica ima najviše savjetnika u Hrvatskoj, za koje nitko i ne zna što rade, i koji su se sastali tek nekoliko puta, a možda je i istina da to i nisu savjetnici nego je riječ o političkoj korupciji", rekao je Šantek.

Dodao je kako će inzistirati da se razjasni uloga savjetnika Josipa Prajnera i Vladimira Gregurića, dvojice HSU-ovih vijećnika koji su savjetnicima imenovani vrlo brzo nakon što su svojim glasovima omogućili SDP-u većinu u Županijskoj skupštini.

"Tražit ću objašnjenje što su oni uopće radili i koji je njihov doprinos županiji, a za što su primali visoke naknade", rekao je Šantek.

HDZ-ovi zastupnici na tiskovnoj su kazali da očekuju da na sve izneseno i dokazano reagira  Državno odvjetništvo temeljem nalaza revizije.

Pročitajte više