Supetar: Proslava 400 godina župe Svetog Petra

U Supetru na otoku Braču danas je svečanim euharistijskim slavljem, koje su predvodili nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i biskup hvarskobračkoviški Slobodan Štambuk, obilježena 400. obljetnica osnutka župe Svetoga Petra i 1.500 godina prvoga spomena imena Supetra.

Svečanost je počela blagoslovom novih vratnica župne crkve Sv. Petra, koje je načinio akademski kipar fra Joakim Gregov, gvardijan samostana na otočiću Badija kod Korčule. Vratnice, koje je blagoslovio kardinal Bozanić, podjeljene su na osam reljefa, koje prikazuju prizore iz života svetaca.

Biskup Štambuk podsjetio je na prošlost župe, utemeljene prije 400 godina u doba pape Klementa VIII., u kojoj danas živi tri tisuće stanovnika, a koja je tijekom povijesti dala mnoge slavne i vrijedne ljude koji su ostavili bogato i slavno nasljeđe.

Kardinal Bozanić govoreći o papinom apostolskom pismu za ovu euharistijsku godinu - poruci koja upućuje na euharistiju kao radosni susret s Bogom, upozorio je na potrebu veće nazočnosti Boga i katoličke vjere u životu Hrvatske i suvremenog svijeta.

"Kultura euharistije potiče kulturu dijaloga, a javno spominjanje Boga i vjere ne može nikoga vrijeđati i izazivati nesnošljivost", naglasio je kardinal Bozanić.

"Ako je bilo grešaka u povijesti crkve, to nije nikako u kršćanskim korijenima, već je posljedica nedosljednosti kršćana u svjedočenju vjere", dodao je Bozanić, pozvavši sve vjernike da svojim vlastitim primjerom žive vjeru dostojanstveno i časno, te da sveta misa ne bude obveza, već radost susreta sa Svevišnjim.

Supetrane je pozvao da, uz zagovor blaženog Alojzija Stepinca koji je često boravio u tom mjestu, budu čuvari onoga što su im ostavili njihovi stari, te zahvaljuju Bogu na baštini, koju su kao ponos, stoljećima sačuvali za svoje nasljednike.

Središnje misno slavlje 400 godina župe i 1.500 godina spomena imena Supetar uveličali su puhački orkestar KUD-a "Hrvatski sastanak" iz Selaca na Braču te crkveni zborovi iz više bračkih župa.

Tijekom trodnevne proslave, osim crkvenih, upriličeni su i brojni kulturni događaji, koncerti i izložbe, a predstavljena je i knjiga Joška Kovačića "Župa Supetar na Braču".

(Hina) xdstr ysp

Pročitajte više