Supruga i kćer ubijenog Reihl Kira traže veću odštetu od države

JADRANKA REIHL KIR i njena kćer povisile su optužne zahtjeve, pa sada od države zbog ubojstva svog supruga i oca, bivšeg načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira potražuju svaka po 230 tisuća kuna odštete.

Parnicu za naknadu štete supruga i kćer ubijenog načelnika osječke policije pokrenule su još u kolovozu 1994.

Temeljem Zakona o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata, usvojenom u srpnju 2003., danas su na zagrebačkom Općinskom sudu povisile svoj tužbeni zahtjev. Umjesto početnih 150 tisuća kuna odštete, sada svaka potražuje po 230 tisuća kuna.

Jadranka Reihl Kir i njena kćer već su dobile prvostupanjsku presudu. U svibnju 1999. svakoj je dosuđeno po 90 tisuća kuna, no, na tu su se presudu žalile i one i država, pa je u kolovozu 2003. Županijski sud cijeli postupak vratio na početak.

Josip Reihl Kir ubijen je u automobilu, s dvojicom svojih suputnika, u srpnju 1991., na punktu hrvatske policije u Tenji kraj Osijeka. Zbog ubojstava je na 20 godina zatvora 1994. u odsutnosti osuđen rezervni policajac Antun Gudelj koji se nalazi u Australiji. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt od Australije je početkom listopada ponovno zatražila njegovo izručenje.

Pročitajte više