Sve hrvatske inovacije nagrađene na međunarodnom ženevskom salonu

NA 31. ŽENEVSKON Salonu izuma, novih ideja i tehnologija po prvi se put u devetogodišnjem nastupu dogodilo da su sve hrvatske inovacije nagrađene priznanjima međunarodnoga ocjenjivačkog suda.

Na jednoj od četiriju najvećih i najznačajnijih svjetskih izložaba inovacija - ženevskom Salonu inovacija, koji je održan od 9. do 13. travnja, 21 hrvatski autor predstavio je 22 inovacije.

Zlatnu medalju Salona osvojili su Tedy Popovac za kontrarotirajuće brodske propelere i Vinko Rogina za elektronički pretvorbeni starter "Krijesnica". Naši su autori osvojili istodobno pet srebrnih i 15 brončanih medalja, izvijestio je danas Zoran Barišić, tajnik Odbora za inovacije, Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Na ovogodišnjem ženevskom Salonu izuma sudjelovalo je 35 država koje su predstavile oko tisuću inovacija. Sve su inovacije bile razvrstane u 28 klasa, a naše u 22, prema međunarodnoj klasifikaciji patenata, a u pojedinim klasama bilo je više od 100 inovacija.

Poljski savez inovatora pozvao je hrvatske inovatore da se predstave na petoj međunarodnoj izložbi inovacija u Gdanjsku od 8. do 10. listopada, a koreanski savez inovatora pozvao je hrvatske mlade inovatore da se predstave na prvoj Svjetskoj izložbi mladih inovatora u Seulu, u drugoj polovici srpnja.

Hrvatski su inovatori nastupili na ženevskom Salonu u organizaciji Odbora za inventivni rad Hrvatske zajednice tehničke kulture i pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo.

Pročitajte više