svečana akademija u povodu dana oružanih snaga

Svečanom akademijom u Ministarstvu obrane, na kojoj su bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Stjepan Mesić te visoki državni dužnosnici, proslavljen je večeras Dan Oružanih snaga i Kopnene vojske.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Josip Lucić rekao je da su se, nakon ustroja u Domovinskom ratu i pobjede u njemu, Hrvatska voska i Oružane snage počele prilagođavati mirnodopskom ustroju. "Kroz sve ove godine preustroj je konstanta Oružanih snaga i prvi dio reforme već je iza nas. Iz sustava obrane izašlo je više tisuća ljudi, a zadnjih godina uštedama i racionalizacijama ušteđeno je državi više od milijardu i 800 milijuna kuna", istaknuo je Lucić.

Čestitavši pripadnicima Oružanih snaga njihov dan, ministar obrane Berislav Rončević rekao je da je to dan i vojnih službenika i namještenika, bivših pripadnika Oružanih snaga i svih onih koji su prodonijeli njihovu stvaranju. Pripreme za punopravno članstvo u NATO-savezu u punom su jeku, a prilagodbe NATO-standardima nisu zbog njega, nego zbog nas samih, istaknuo je. "Želimo oružanu silu koja će biti učinkovita i koju si možemo priuštiti", rekao je ministar i najavio daljnje otpuštanje prekobrojnog osoblja u Oružanim snagama i MORH-u, ali i primanje novih mladih i školovanih ljudi u sustav obrane.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je da je tijekom rata i agresije Hrvatska vojska i branila zemlju i ustrojavala se, dodajući kako je već tada počela prilagođavati NATO-standardima. Naša vojska, istaknuo je, ima ratno iskustvo i zbog toga nas veoma cijene u svijetu. Podsjetivši da pripadnici Oružanih snaga sudjeluju u nekim mirovnim misijama u svijetu, Mesić je rekao da oni te zadaće obavljaju profesionalno i stručno, te da se samo primaju pohvale za njihov rad.

Na svečanosti u MORH-u predsjednik Mesić, ministar obrane Rončević i načelnik Glavnog stožera general Lucić uručili su i nagrade, pohvale i promaknuća najzaslužnijim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

(Hina) xaš yln

Pročitajte više