Sankcije mogu snositi svi koji rade za državu a nemaju covid-potvrde. Osim zastupnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Hina

PREMA nedavnim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, od 15. studenog uvode se covid-potvrde u sve javne, državne i lokalne službe. To se odnosi i na škole gdje će covid-potvrde morati imati svi zaposlenici. 

>> Ovo su sve nove mjere. Neke stupaju na snagu već sutra

Te se mjere odnose i na sabor RH, kako je u izjavi za Hinu pojasnio tajnik sabora Davor Orlović. On je prošlog tjedna istaknuo da se mjere Stožera civilne zaštite, koje stupaju na snagu 15. studenog, neće primjenjivati samo na službenike koji rade u saboru i posjetitelje nego i na zastupnike.

Tajnik sabora kaže da nove mjere vrijede i za zastupnike

"Zna se kakav će biti način ulaska u zgradu sabora, ili temeljem covid-potvrda ili odgovarajućeg testa. Nema apsolutno nikakve razlike između dužnosnika i zaposlenika. Ovog trenutka nisu još poznati detalji, idući tjedan će saborsko Predsjedništvo raspravljati o novim mjerama", izjavio je Orlović.

Taj je stav izazvao prijepore među nekim saborskim zastupnicima, a zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović je za Novi list izjavio da neće dolaziti u sabor sve dok covid-potvrda ili redovito obavezno testiranje za zastupnike budu na snazi.

Hasanbegović najavio mogućnost nedolaženja u sabor

U razgovoru za Index je naglasio da je njegov stav načelan: "Ne radi se o tome je li nekome neugodno staviti komad vate u nos, čekati oralni ili čekati analni test. Mjere moraju biti načelne, svrhovite, dosljedne i moraju imati svoj jasni zdravorazumski i javnozdravstveni rezon ili ne trebaju postojati."

>> Hasanbegović: Izjava o pravu na virus je bila ironija, nitko ga nema pravo širiti

U svakom slučaju, ostaje otvoreno kako će se nove mjere primjenjivati na saborske zastupnike i hoće li to u konačnici dovesti do toga da će Hasanbegović neko vrijeme, pa možda i do kraja mandata, odbijati doći u zgradu sabora. No njegova najava otvara drugo relevantno pitanje, a to je ono o jednakosti građana pred zakonom i pred mjerama Stožera.

Otkazi zaposlenima u javnim ustanovama zbog covid-potvrda

Jer, mediji istovremeno izvještavaju o četvero zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić, kojima je otkazan ugovor o radu jer su odbili testiranje koje je uvjet za dolazak na posao u sustavu socijalne skrbi i zdravstva.

>> Prvi slučajevi u Hrvatskoj: Nisu se htjeli ni testirati ni cijepiti, otpušteni su

Riječ je o prvim otkazima vezanima uz odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj od 4. listopada svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju predočiti digitalnu covid-potvrdu, kojom dokazuju da su cijepljeni ili preboljeli virus, a ako to nemaju, dužni su se testirati dva puta tjedno.

Logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposlenik tehničkog osoblja to odbijaju već mjesec dana, što ih je stajalo radnog mjesta. Oni, pak, smatraju da je situacija s covid-potvrdama apsurdna i nezakonita jer krši njihova ustavna prava, ugovore o radu te brojne druge zakonske propise. Tvrde i da ne pristaju na testiranje jer je postupak bolan, dehumanizirajuć i omalovažavajuć te da je nekoliko njihovih kolegica pretrpjelo ozljede tijekom učestalih testiranja te sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa, što je prijavljeno liječnicima.

Otkazi slijede i nekim zaposlenicima KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb iz istih razloga.

>> I na Rebru se sprema 9 otkaza zbog covid-potvrda. Takvi otkazi nose još posljedica

Saborski zastupnici ne mogu dobiti otkaz

Drugim riječima, zaposlenici javnih službi dobivat će otkaze jer se odbijaju cijepiti ili redovito testirati dok saborski zastupnici za istovjetno ponašanje ne mogu nikako biti kažnjeni.

Ima li to smisla?

Zakonski gledajući, položaj zaposlenica u javnim službama i položaj saborskih zastupnika nije isti te je uspoređivanje njihove situacije u ovom kontekstu miješanje krušaka i jabuka. Ali svakome je očito da su zastupnici koji se odbijaju cijepiti ili redovito testirati u povlaštenom položaju u odnosu na građane koji se također odbijaju cijepiti ili redovito testirati. Potonji mogu očekivati sankcije, pa i gubitak posla i socioekonomske probleme koji iz toga proizilaze, dok saborski zastupnici mogu mirno primati plaću do kraja mandata (pa i nakon toga kroz povlasticu 6+6).

Naime, prema važećim zakonima (npr. Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Zakon o pravima i dužnostima zastupnika) i Poslovniku sabora ne postoji način da zastupnik koji dugotrajno ne dolazi na posao u sabor bude adekvatno sankcioniran.

Zbog pandemije ukinute novčane kazne zastupnicima koji ne dolaze na sjednice

Postoji, doduše, kazna od 150 kuna po danu zbog neopravdanog izostanka, o čemu odlučuje Odbor za izbor, imenovanja i saborske poslove. Da bi se zastupnik izvukao od plaćanja ove kazne, potrebno je ovom Odboru dostaviti opravdanje svojeg izostanka, a prema dosadašnjoj praksi Odbor je prihvaćao manje-više sva opravdanja. Primjerice, bilo je zastupnika koji su svoj izostanak iz sabora opravdavali sastankom u Banskim dvorima, dakle na lokaciji koja se nalazi pedesetak metara od zgrade sabora.

Da stvari budu još bolje za zastupnike, Odbor za izbor, imenovanja i saborske poslove je zbog pandemije koronavirusa donio odluku po kojoj se za vrijeme trajanja pandemije svi izostanci automatski smatraju opravdanima, tako da za saborske zastupnike koji zbog odbijanja cijepljenja i testiranja ne bi dolazili u sabor ne postoji ni novčana kazna.

Pritom treba uzeti u obzir da saborski zastupnici mjesečno zarađuju oko 15 tisuća kuna neto te da bi im rigorozno kažnjavanje izostanaka mjesečno smanjilo prihod za maksimalno 2-3 tisuće kuna, s obzirom na tempo saborskih sjednica. No, zbog pandemije i odluke Odbora za izbor, imenovanja i saborske poslove neće biti ni toga.

Zastupnici u povlaštenom položaju

Na takve privilegije drugi zaposlenici u javnim ustanovama ne mogu računati.

Naravno, treba napomenuti da su, barem u teoriji, zastupnici predstavnici hrvatskih građana, a među njima postoji i dobar dio koji se također ne želi cijepiti ili redovito testirati. U tom smislu zastupnici poput Hasanbegovića definitivno imaju koga predstavljati u saboru.

Ipak, ostaje gorak okus u ustima kada se vidi još jedan primjer nejednakosti pred odlukama Stožera civilne zaštite. Za isto ponašanje za koje saborski zastupnici neće imati nikakvih materijalnih posljedica obični građani mogu izgubiti posao.

Trebaju li ista pravila vrijediti za sve koji će morati imati covid-potvrde? Recite nam u anketi!

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više