Svjetska novinarska organizacija: HRT je stvaran problem

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL - EPA

SVJETSKI indeks slobode medija za 2019. objavljen je danas. Rezultati za ovu godinu generalno su zabrinjavajući: novinari diljem Europe i dobrog dijela svijeta izloženi su sve većem neprijateljstvu, no u Africi je postignut određeni napredak. 

Mržnja prema novinarima sve se više prelijeva u nasilje, a broj zemalja u kojima novinari mogu raditi u potpunoj sigurnosti sve je manji, upozoravaju Reporteri bez granica (RSF) u sažetku svog svjetskog indeksa slobode medija.

Relativni napredak doživjela je i Hrvatska, koja se popela za pet mjesta na svjetskom indeksu medijskih sloboda te je sada na 64. mjestu. Međutim, RSF upozorava na politički pritisak na javnu televiziju te fizičke napade i zastrašivanje novinara putem interneta.  

>> Plenković: Teza da ne postoji sloboda medija je netočna i smiješna

Napredovali smo jer su drugi nazadovali

Osim toga, Hrvatska je po bodovima ostvarila vrlo skroman napredak - plus 0,09 - što znači da je Hrvatska napredovala prvenstveno zahvaljujući tome što su druge zemlje nazadovale. Nadalje, Hrvatska je sada na istom mjestu na kojem je bila 2013. i još uvijek šest mjesta udaljena od najboljeg rezultata koji je ostvarila 2015.

Hrvatska se po slobodi medija nalazi u društvu Armenije (61.), Haitija (62.) i Bosne i Hercegovine (63.) te ispred Grčke (65.). 

Listu, već uobičajeno, predvode Norveška i druge skandinavske države.  

RSF navodi kako su hrvatski novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne zločine, često mete organiziranog maltretiranja. Velik su problem fizički napadi, prijetnje i zlostavljanje novinara na internetu. Difamacija je kriminalizirana, kao i "uvreda Republike, njenog znakovlja i njene nacionalne himne ili zastave". 

Štoviše, od 2013. je kriminaliziran i "ponižavajući" medijski sadržaj, upozorava RSF. 

Organizacija upozorava kako i dalje postoji problem vladinog miješanja u rad Hrvatske radiotelevizije, što ograničava medijsku neovisnost. 

"Jasno je da je HRT pod političkim pritiskom"

"Jasno je da je HRT pod političkim pritiskom. Interesne skupine pokušavaju utjecati na uređivačku politiku i upletati se u unutarnju organizaciju", navodi RSF. 

RSF ističe činjenicu da je HRT-a čak tužio svoje zaposlenike koji su se požalili na te probleme, a išao je i toliko daleko da je tužio i Hrvatsko novinarsko društvo. Sve je ovo, podsjetimo, bilo povod za prosvjedni marš koji su novinari održali prošlog mjeseca u Zagrebu. 

>> VIDEO Više od 1000 ljudi prosvjedovalo pred vladom: "Dosta je progona novinara"

Organizacija problematizira i kaznena djela protiv ugleda i časti u medijskom prostoru, posebno ističući klevetanje i sramoćenje. Ističe se i kako je vrijeđanje "Republike, grba, državne himne i zastave" kažnjivo s do tri godine zatvora. 

Kada su u pitanju Hrvatskoj susjedne zemlje, Slovenija je po slobodi medija 34. (minus dva mjesta), Bosna i Hercegovina 63. (minus jedno mjesto), Kosovo 75. (plus 3 mjesta), Mađarska 87., a Srbija 90. I Mađarska i Srbija pale su za čak 14 mjesta. Crna Gora je tek 104.

Pročitajte više