Svjetski financijski čelnici će razmotriti globalnu ekonomiju

Svjetski financijski čelnici okupit će se krajem ovog tjedna u Washingtonu kako bi analizirali napore za olakšavanje dugova siromašnih zemalja i utjecaj rastućih cijena nafte na svjetski rast na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Jedno od najvažnijih pitanja bit će postizanje dogovora o načinu za olakšavanje dugova siromašnih zemalja.

Predsjednik svjetske banke James Wolfensohn je na konferenciji za novinare u četvrtak predvidio oštru raspravu o olakšavanja dugova o čemu postoji nekoliko prijedloga koje su iznijele gospodarske sile poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske.

On je rekao kako smatra da će o tome "s ovoga zasjedanja doći neki signali, ali će stvarna objava doći kasnije" sa summita skupine najrazvijenijih zemalja G8.

U pitanju je kako smanjiti procijenjenih 80 milijardi koje siromašne zemlje duguju financijskim institucijama poput Svjetske banke i MMF-a.

Jedna od ideja za koju se zalaže Velika Britanija je da MMF proda dio svojih zlatnih rezervi koje vrijede oko 45 milijardi dolara. SAD su dosta suzdržane prema tom načinu financiranja olakšanja dugova.

Na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda sudjelovat će i hrvatsko izaslanstvo u kojem će među ostalim biti biti ministar financija Ivan Šuker i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

Na redovitim konzultacijama hrvatskih financijskih čelnika s dužnosnicima Svjetske banke i MMF-a bit će razmotreno stanje hrvatskog gospodarstva i financija i programi Svjetske banke za potporu Hrvatskoj.

MMF je objavio prognozu da će svjetsko gospodarstvo ove godine rasti 4,3 posto što je usporavanje u odnosu na prošlogodišnjih 5,1 posto.

Direktor MMF-a Rodrigo Rato je upozorio kako rast cijena nafte, porast kamatnih stopa i velike neuravnoteženosti poput ogromnog trgovinskog deficita SAD-a prijete poremetiti ovogodišnji rast.

On je pozvao zemlje da rješavaju problem neuravnoteženosti prije nego postane ozbiljniji.

Rato je upozorio da će visoke cijene nafte koje su nedavno išle i preko 58 dolara po barelu ove godine uzeti između 0,25 i 0,5 posto globalnog ekonomskog rasta.

Rasprava o smanjenju dugova povezana je s pitanjem ostvarenja UN-ovih milenijskih razvojnih ciljeva do 2015. koji će se naći na dnevnom redu ovogodišnjeg zasjedanja.

Svjetska banka i MMF su u utorak izvijestili kako očekuju da će cilj

prepolovljavanja siromaštva biti ostvaren globalno, ali ne i u podsaharskoj Africi ukoliko se tamo žurno ne ubrza napredak.

Izvješće je reklo kako će postizanje milenijskih ciljeva zahtijevati da bogate zemlje udvostruče na 0,7 posto svoga bruto domaćeg proizvoda službenu pomoć najsiromašnijim zemaljama.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više