Szawarski: Pomozimo i današnjim generacijama koje pate, ne samo budućim

POLJSKI filozof Zbigniew Szawarski kritizirao je danas na međunarodnoj konferenciji o genomu i ljudskim pravima u Zagrebu golema ulaganja u istraživanje genoma koja se pravdaju doprinosima budućim naraštajima.

Nema razloga da u uvjetima ograničenih sredstava buduće generacije privilegiramo u odnosu na ove današnje, kazao je na skupu "Opća deklaracija o ljudskom genomu i ljudskim pravima: trenutačno stanje - buduće perspektive".

Samo u Meksiku oko četvrtina djece živi u siromaštvu, da ne spominjemo slabije razvijene zemlje. Zar ne bi bilo opravdano da dio sredstava koja se odvajaju za "buduće dobro" damo nekomu kome bi to olakšalo život, kazao je varšavski filozof.

Po njemu, mediji su suviše fascinirani trošenjima na istraživanje genoma u čijoj se pozadini nalazi reklama, farmaceutska industrija i korupcijski odnosi.

Istraživanje genoma je važno i ne može se zaustaviti, ali se slažem s onom T. Koforbinskog: "Prvo ćemo izgraditi bolnice, pa onda koncertne dvorane".

Pomozimo današnjoj djeci; ona pate, buduća ne pate, kazao je Zbigniew Szawarski i zaključio: "Vrlo sam skeptičan. Oprostite".

Njegov istup naišao je na reakcije sudionika koji su tvrdili da socijalna pitanja nisu u nadležnosti (ili odgovornosti) znanstvenika nego političara i da smo, konačno, robovi genoma.

Pročitajte više