Tadić: Budućnost Srbije ovisi o distanciranju od zločinaca

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić izjavio je u nedjelju da u Srebrenicu odlazi kako bi "odao poštu nevinim žrtvama zločina koji se tamo dogodio", te da "budućnost Srbije ovisi" o distanciranju od zločinaca.

"Idem da bih kao predsjednik Srbije pokazao kako se Srbija odnosi prema ratnim zločinima počinjenim nad bošnjačkim narodom", navodi se u Tadićevoj izjavi dostavljenoj medijima, u kojoj se kaže da je prvi razlog njegovog odlaska na obilježavanje desetogodišnjice ubojstva više od sedam tisuća Bošnjaka u Srebrenici "ljudski" i da ga "ne treba puno objašnjavati".

"Drugi razlog su građani Srbije. Mi nismo stajali iza zločina. Moramo pokazati distancu između građana i zločinaca. Od toga zavisi budućnost Srbije", navodi se u izjavi predsjednika Srbije, te dodaje da je treći razlog za njegov odlazak u Srebrenicu "neophodnost uspostavljanja punog povjerenja i suradnje zemalja regije".

"Idem u Srebrenicu misleći o regionalnoj suradnji i odgovornosti za sve ono što se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije. Moramo prekinuti začarani krug zla na Balkanu", kazao je Tadić u priopćenju, navodeći da su učinjeni i mnogi zločini prema srpskom narodu, a da se osuda tih zločina sama po sebi podrazumijeva.

"Međutim, vrlina i snaga je osuditi zločin počinjen u naše ime prema drugom narodu. I zato idem u Srebrenicu", kaže se u priopćenju predsjednika Tadića uoči njegova odlaska na obilježavanje desetgodišnjice srebreničkog zločina u ponedjeljak.

Pročitajte više