Tadić za zajednički ulazak Hrvatske i Srbije u EU

SRBIJANSKI predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak u Zagrebu da bi bilo dobro da Hrvatska i Srbija zajedno uđu u Europsku uniju.

"Imamo zajednički interes da budemo u EU. Veća je šansa i bolje je da uđemo zajedno, a ne odvojeno", izjavio je Tadić nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Dodao je ipak, da ga veseli što je Hrvatska, "koja je korak ispred Srbije", već ušla u "proces euroatlantskih integracija".

Tadić je pozvao Mesića u posjet Srbiji i tamošnjim Hrvatima, a isto je spreman i on učiniti u Hrvatskoj.

"Srbi u Hrvatskoj trebaju pridonijeti hrvatskom društvu i državi, a to isto vrijedi i za Srbe u BiH i drugim zemljama", istaknuo je predsjednik Srbije, dodavši da se manjine istodobno trebaju boriti za svoje legitimne interese.

Tadić se zauzeo za jačanje gospodarskih veza zemalja regije, jer smatra da udružene imaju veće šanse na trećim tržištima. "Priča o Jugoslaviji je završena, no ostaju jake kulturne veze i velike gospodarske šanse", rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, da bi zemlje regije normalizirale odnose i uspostavile nove, potrebno je da se svi optuženici za ratne zločine nađu u Haagu.

Govoreći o mogućem suđenju vukovarskoj trojci u Beogradu, Tadić je izjavio da se "svi moramo suočiti s optužbama", a srbijansko sudstvo dokazati da je sposobno raditi prema europskim standardima.

Tadić se ranije sastao s albanskim predsjednikom Alfredom Moisiuom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i stanju na Kosovu.

Tadić je rekao da dvije zemlje nemaju međudržavnih problema, ali postoji problem Kosova. "Kosovo i Metohija su dio Srbije i Crne Gore, no tražimo održivo rješenje koje će biti prihvatljivo svima", istaknuo je Tadić.

Pročitajte više