THEODORAKIS KRITIZIRAN ZBOG ANTIŽIDOVSKIH IZJAVA

Središnje vijeće židova (KIS) u Grčkoj optužilo je u srijedu kompozitora Mikisa Theodorakisa za "rasističke" i "antižidovske" izjave. L

Prema KIS-u, Theodorakis je 4. studenoga, tijekom predstavljanja svoje autobiografije, "ponovio stajališta iz mračnog Srednjeg vijeka i slogane koje je koristila nacistička Njemačka".

Teodorakis je tom prilikom rekao da su Grci i Židovi "dva naroda bez braće, ali su Židovi fanatični, imaju visoku svijest o sebi i uspjeli su se nametnuti". Također je rekao da su Židovi "korijen zla".

Poznat po svojim oštrim izjavama, Theodorakis je u travnju 2002., tijekom koncerta solidarnosti s Palestincima u Ateni, izraelskog premijera Ariela Sharona "malim Hitlerom".

Njegove izjave je u srijedu kritizirao i direktor memorijalnog centra Holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu Avner Shalev, koji je ocijenio kako su one "simptomatične za huškanje protiv židovskog naroda i Izraela koji zapljuskuju Europu".

Glasnogovornik grčke vlade Christos Portopapas rekao je u srijedu da se grčka vlada "ne slaže s mišljenjem Theodorakisa".

Pročitajte više