POTRES U ZAGREBU

Tip koji je gradio fontane i kupio Bandićev stan dobio je novac za sanaciju potresa

Foto: Tibor Jurjević (Pixsell), FaH

S RAČUNA za posebne namjene, na koji su građani Hrvatske donirali više od 17 milijuna kuna za saniranje posljedica potresa, Grad Zagreb, kojim upravlja višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić, podijelio je bez natječaja 1,7 milijuna kuna tvrtkama za nabavku materijala za obnovu Zagreba. Osim što je posao nabavke dobio član Bandićeve stranke Pave Vukelić, ni ostali dobitnici posla nisu nepoznati hrvatskoj javnosti, doznaju Index Istrage.

Tako je posao dobila i tvrtka MC Plus kojom upravlja Nervad Mešić, svojedobno kupac Bandićeva stana i dobitnik natječaja za izgradnju notornih fontana, za što je interes svojevremeno pokazivalo i Državno odvjetništvo. Dobitnik je i obiteljska tvrtka dojučerašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Mate Čička, a danas predsjednika Skupštine zagrebačke županije te tvrtka Samoborka kojom upravlja Želimir Kodrić, a koja se već preko Hrvatske gospodarske komore nudila za poslove obnove Zagreba. No, krenimo redom.

>> Bandić kupio materijal za obnovu Zagreba od člana svoje stranke, dao mu najveći iznos

Grad Zagreb 25. ožujka aktivirao je račun za posebne namjene, odnosno za  sredstva za saniranje posljedica potresa u koji su novac uplaćivali građani i tvrtke. Do danas je skupljeno više od 17 milijuna kuna na taj račun, a podignuto je 10 posto iznosa i to bez natječaja. Riječ je o nabavci građevinskog materijala za sanaciju velikih šteta od potresa u Zagrebu. Kako je Bandić proglasio elementarnu nepogodu u Zagrebu za sve nabavke vezano za saniranje šteta od potresa provode se jednostavnom nabavom.

Poziv i odabir trajali su - 24 sata

Iz Grada Zagreba jučer su se očitovali kako je glavni kriterij bio snižena cijena, no nejasno je od koliko se tvrtki tražila ponuda, a rok za dostavu ponuda bio je - 24 sata.

"S obzirom na opravdanost i postojanje razloga žurnosti, rok za dostavu ponuda gospodarskih subjekata iznosio je 24 sata, dok je rok za isporuku iznosio 48 sati od izdavanja pojedine narudžbenice", stoji u službenom očitovanju Grada Zagreba. Prvi problem za Grad Zagreb bila je činjenica da je dobitnik natječaja bila i tvrtka Graditeljstvo Pave Vukelić d.o.o., a osnivač te tvrtke je istaknuti član Bandićeve stranke. Vukelić je tvrdio kako glavni kriterij za dobivanje posla od 199 tisuća kuna nije bila stranačka podobnost nego iskustvo od 40 godina.

Milan Bandić danas je na konferenciji ponavljao gotovo isto tvrdeći da proces nabave nema veze s time što je netko član njegove stranke. Uputili smo upite Bandiću i njegovoj administraciji, a vezano za detalje ovog posla.

"Ured za javnu nabavu Grada Zagreba, na temelju zahtjeva Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, izdao je više narudžbenica različitim gospodarskim subjektima radi nabave građevinskog materijala za pružanje pomoći radi sanacije stambenih građevina oštećenih u potresu. Obzirom su postojali razlozi iznimne žurnosti, a kako bi se čim prije pomoglo građanima s uklanjanjem posljedica potresa i saniranju štete nastale istim, sukladno članku 7. stavku 7. Odluke o pravilima, uvjetima i postupcima jednostavne nabave (Službeni glasnik broj: 9/17), za svaki postupak prikupljene su tri ponude, a kriterij odabira je bila najniža cijena", stoji u kratkom odgovoru Grada Zagreba, Ureda za javnu nabavu.

No, opet je nejasno, unutar koja 24 sata je trajao taj "natječaj"? I zašto je rok bio toliko kratak?  

407 tisuća kuna dobila tvrtka koja je gradila fontane, a njen čelnik je s 23 godine kupio stan od Bandića

Među dobitnicima natječaja je i tvrtka MC Plus, a oni su za nabavku crjepova i drvene građe dobili iznos od 407 tisuća kuna. Čelnik te tvrtke je Nervad Mešić, koji zajedno s ocem Ahmetom vodi tvrtku Mešić Com. Ta je tvrtka poznata javnosti kao česti dobitnik natječaja Grada Zagreba izravnom pogodbom, a svakako su najpoznatiji po natječaju za izgradnju zagrebačkih fontana za što je DORH 2012. godine pokrenuo predistražne radnje. Naime, ispitivalo se je li posao vrijedan 18,4 mil. kn namješten za tvrtku Mešić Com. U to vrijeme aktualni su bili nalazi inspekcije Ministarstva financija koji su pokazivali da je na projekt fontana kao i u uređenje Cvjetnog trga protuzakonito potrošeno gotovo 25 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Isto tako, sam Nervad spominjan je u medijima kao kupac stana Milana Bandića. Tada je imao svega 23 godine, a 135 tisuća eura za stan dao je u gotovini.

"Mešić je kupio stan od Bandića i kasnije ga prodao po manjoj cijeni nego li je platio Bandiću. Nakon toga kreće uspjeh tvrtke Mešić.com koja prije toga nije bila poznata široj javnosti", pojašnjava za Index Istrage Dario Juričan, režiser koji godinama skuplja dokumentaciju za dokumentarni film o Milanu Bandiću. Pokušali smo doći do Mešića, no nije nam odgovorio na poziv.

Obiteljska tvrtka HDZ-ovca dobila 140 tisuća kuna od donacija za obnovu Zagreba

Tvrtka Jur Trans za nabavku opeke dobila je 140 tisuća kuna, a riječ je o obiteljskoj tvrtki HDZ-ovca Mate Čička, načelnika općine Rugvica koji je od nedavno i predsjednik zagrebačke Županijske skupštine. Čičak je sve do ljeta bio i saborski zastupnik, no morao je otići nakon što se u saborske klupe vratio bivši ministar Goran Marić. Čičak je radio u tvrtku Jur Trans koju danas vodi njegov otac.

"Već dugo nisam u toj tvrtki koju vodi moj otac. Nemam veze s poslovanjem tvrtke, a da je otac dobio posao, shvatio sam čitajući medije i vidjevši da je Jur Trans među njima", kaže Čičak u izjavi za Index. Kako nam je rekao i u općini Rugvica, ali i u zagrebačkoj Županijskoj skupštini, pripadnici Bandićeve stranke su u oporbi. Dugo ga se vezalo kao bandićevca kada se govorilo o projektu kompostane u Rugvici, no Čičak je i tada, a i danas, opovrgnuo svaku vezu sa zagrebačkim gradonačelnikom.

"Nemam zaista nikakve veze. Ne vjerujem ni da moj otac ima. Ne znam kako bi nas netko mogao povezati s Bandićem", kaže Čičak koji je u studenom prošle godini preuzeo dužnost predsjednika zagrebačke Županijske skupštine nakon što je smijenjen njegov stranački kolega Damir Mikuljan.

Novac dobila i tvrtka koja je nedavno vladi i Stožeru nudila pomoć s oštećenim kućama

Samoborka, tvrtka Želimira Kodrića, također je dobila dva posla i to za nabavku opeke od gotovo 200 tisuća kuna. Zanimljivo je kako je nedavno član Uprave te tvrtke Tomislav Trčak rekao kako je njihova tvrtka odmah vladi i Stožeru civilne zaštite izrazila spremnost za pomoć s oštećenim kućama jer ih je na to potaknula "senzibiliziranost prema Zagrebu". Trčak je hvalio Hrvatsku gospodarsku komoru koja je izradila katalog hrvatskih proizvoda za poslove obnove potresa te najavio popuste u radovima za obnovu Zagreba. Samoborka je poznata po dobrim vezama s HSS-ovim gradonačelnikom Samobora Krešimirom Beljakom.

Iza tvrtke B.M.D.-STIL d.o.o. koja je dobila 338 tisuća kuna za nabavku opeke i crijepa stoji Dražen Bedeković, načelnik općine Bedenica u dva mandata, a danas nezavisni vijećnik Općinskog vijeća. U Bedenici postoji ogranak stranke Milana Bandića, no Bedeković nije član već je i dalje neovisni vijećnik.

Vijećnik u Gradskoj skupštini, Tomislav Tomašević, u izjavi za Index podsjeća da su još prije dva tjedna tražili kao oporbu da Gradska skupština odluči o načinu trošenja novca s donacijskog računa za posljedice potresa koji je Gradska uprava otvorila 25. ožujka.

Bandić radi što hoće jer mu to omogućava HDZ

"Prema Statutu Grada Zagreba je Skupština ta koja odlučuje o raspolaganju gradskom imovinom vrednijom od milijun kuna, a za materijal je putem jednostavne javne nabave potrošeno već 1,7 milijuna kuna. Prošlo je mjesec dana od potresa, a još uvijek nije sazvana sjednica Skupštine iako je potrebnija nego ikada. Predali smo danas prema Poslovniku nove potpise zastupnika za hitno sazivanje sjednice od strane predsjednika Skupštine kako bi se među ostalim uspostavio nadzor nad trošenjem novca s donacijskog računa od strane svih skupštinskih klubova, strukovnih udruženja i zainteresirane javnosti, a sve transakcije s računa objavljivale u realnom vremenu na Internetu. Do tada će Bandić biti bez ikakve kontrole pa će najveći poslovi ići vijećnicima njegove stranke što vjerujem da više baš nikoga u Hrvatskoj ne iznenađuje", zaključuje na kraju Tomašević dodajući da je najveća odgovornost na HDZ-u jer pušta da se donacijski novac troši bez kontrole.

Renato Petek, vijećnik u Gradu Zagrebu, slaže se da Bandić radi što želi jer mu to dozvoljava HDZ i premijer Plenković.

"Bandiću nije puno trebalo da se već prilikom prve potrošnje novca s računa gdje se uplaćuju donacije za sanaciju posljedica potresa izrodi nova afera. Dobitnik posla je član Bandićeve stranke, vijećnik u Dugom Selu, i inače dobitnik višemilijunskih poslova s Gradom Zagrebom svake godine. Jesmo li mogli očekivati bilo što drugo, čak i u situaciji u kojoj se sada svi nalazimo? Nadao sam se da se ovako nešto neće dogoditi, a još više sam očekivao reakciju HDZ-a kao Bandićeva koalicijskog partnera. Sve što Bandić radi i koje poteze povlači HDZ zna, sve vide i čuju, no na sve šute. To znači da se slažu s načinom vođenja grada u ovoj krizi, kao oko svih poteza koje gradonačelnik povlači. Vjerujem da će im to Zagrepčani znati honorirati na lokalnim izborima", ističe Petek u razgovoru za Index.

Urediti način trošenja novca s posebnog računa

Petek kaže da je već navikao u Zagrebu na potpunu netransparentnost kao i da se sve otkrije pod pritiskom medija ili zastupnika koji postavljaju pitanja.

"Mi u oporbi želimo zaključkom na sjednici Skupštine urediti baš pitanje trošenja novca s tog posebnog računa, kao i dnevno izvještavanje o istom, no Bandić ignorira inicijativu oporbe o potrebi sazivanja sjednice. Dužni smo prema građanima propitkivati u raspravili o svemu što jest i nije učinjeno oko sanacije posljedica potresa, kao i mjera koji predlažemo, a koje je potrebno hitno provesti kako bi se pomoglo stradalom stanovništvu. Na potezu je opet HDZ!", zaključio je na kraju Petek.

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više