Tisuće migranata zaglavile u Kolumbiji nakon ponovnog otvaranja granica

Foto: EPA

OKO 9000 osoba zaglavilo je u Kolumbiji usred novog pokreta migranata koji na putu prema Sjevernoj Americi prolaze tom rutom nakon ponovnog otvaranja međunarodnih granica poslije lockdowna, objavila je kolumbijska Agencija za migracije.

"Ilegalni migranti, a riječ je većinom o Haićanima, no ima i Venezuelaca i Kubanaca, kao i državljani brojnih afričkih država, zaglavili su u Necocliju, u kolumbijskoj pokrajini Antioquiji", rekao je direktor Agencije za migracije Juan Francisco Espinosa na virtualnoj konferenciji za novinare.

"Ovo je povijesni fenomen"

"Ovo je povijesni fenomen koji se ponavlja. Naime, Kolumbija nije ni uzrok, a ni odredište ovih migranata", rekao je Espinosa.

"Migranti se nadaju da će uspjeti proći kroz Necocli te nastaviti svoje putovanje prema Panami, a zatim prema Sjevernoj Americi. Cilj su im uglavnom Sjedinjene Države ili Kanada", rekao je Espinosa.

Dodao je da je, premda u uobičajenoj godini regijom obično prođe oko 30.000 migranata, prošle godine onuda prošlo samo 4000 ljudi zbog restriktivnih mjera uvedenih zbog kontrole širenja koronavirusa.

"No s otvaranjem granica u 2021. protok migranata u regiji dosad je puno veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekao je Espinosa.

Pročitajte više