Tko je Muharrem Ince, čovjek koji je nakratko probudio nadu da se Erdogana može pobijediti?

Foto: EPA

RECEP Tayyip Erdogan je novi stari turski predsjednik i na čelu ove zemlje bit će i sljedećih pet godina. Iako se opozicija nadala da bi moglo doći do drugog kruga, to se nije dogodilo.

Šef izbornog procesa Sadi Guven kazao je kako je predsjednik "dobio apsolutnu većinu svih valjanih glasova", prenosi BBC.

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci, pošto je prebrojano više od 99 posto glasačkih listića. Njegova stranka AKP osvojila je 42,5 posto na parlamentarnim izborima, a ojačali su je njezini nacionalistički saveznici koji su premašili očekivanja i osvojili 11,1 posto.

Oporba je kasno u nedjelju priopćila da se još prerano da prizna poraz. Glavni oporbeni kandidat, borbeni bivši učitelj Muharem Ince, osvojio je gotovo 31 posto.

Od početka se znalo da će Erdogan dobiti najviše glasova, ali se oporba nadala da ta brojka neće proći pedeset posto.

Karizmatični bivši profesor

No, tko je Muharrem Ince, čovjek za kojeg je glasao svako treći građanin Turske koji je izašao na izbore?

Bivši nastavnik fizike i parlamentarni zastupnik od 1999. godine, rođen 1964. godine, Muharrem Ince, u svojim strastvenim govorima protiv dosadašnjeg predsjednika, koje je na YouTubeu pogledalo i preko milijun korisnika, stekao je popularnost i van granica Turske.

No današnji položaj predsjedničkog kandidata kemalističke Republikanske narodne stranke, najjače oporbene partije u Turskoj, nije mu tekao lako. Dva puta, 2014. i 2018. godine pokušao je preuzeti i vodstvo nad strankom no oba puta pobjedu mu je odnio  Kemal Kilicdaroglu.

Sin malog poljoprivrednika iz sela Elmalık u parlamentu je predstavljao rodnu Jalovu, provinciju oko 50 milja udaljenu od Istanbula, a jedan je od rijetkih sekularnih političara za kojeg kažu da ga prihvaćaju i konzervativci. Prije političke karijere radio je u školi i bio je ravnatelj te je sudjelovao u radu nekoliko organizacija civilnog društva. Bio je predsjednik Društva Atatürk. Oženjen je i ima jedno dijete.Posjećuje vjerske obrede, a njegova sestra nosi maramu na glavi.

“Moja sestra nosi maramu…ali mi to ne koristimo za glasove kao vi, mi to nećemo koristiti. Žene s maramama su naše sestre također i mi nećemo dopustiti da koristite njihovu vjeru za vase političke želje”, rekao je u govoru prije parlamentarnih izbora 2013. godine.

Tijekom dosadašnje predsjedničke kampanje, u koju je ušao sa sloganom "Uspostavljanje mira, rast i zajedničko djelovanje", fokusirao se na ekonomske probleme i luksuznu predsjedničku palaču u Ankari, a obećavao je i kraj pretjeranim javnim izdvajanjima. Uz to, obavezao se i promijeniti Ustav izmijenjen na referendum prošle godine, kojeg smatra receptom za režim “jednog čovjeka” i to kako bi se što prije uspostavila parlamentarna vladavina.

Erdogan se odbio javno sučeliti

Usprotivio se i nemilosrdnoj propagandi vladajuće stranke protiv kurdske stranke te je posjetio njihovog kandidata za predsjednika Selahattina Demirtasa u zatvoru.

U intervjuu koji je dao za Deutsche Welle ovog svibnja na pitanje novinara da komentira sličnost u stilu sa sadašnjim predsjednikom, Ince je odgovorio: “To nije točno. Najprije, ja čitam knjige, on čita sažetke. Ja imam diplomu, vjerujem u demokraciju, želim slobodnu Tursku, vjerujem u znanost. Kakve ja sličnosti imam s Erdoganom? Ali ako se netko zakači sa mnom, odgovorim mu istom mjerom. Možda je to jedina točka u kojoj se može vidjeti sličnost”.

Zanimljivo je i da se Erdoğan odbio javno sučeliti s njim, a dan nakon što ga je Ince prozvao javna televizija odbila je prenositi posljednji miting koji je održao u Ankari,

U izrazito naklonjenom mu tekstu pod nazivom “Čovjek koji bi mogao oboriti Erdoğana” objavljenom prije pet dana New York Times piše kako Ince traži od ljudi da biraju između slobode i straha, nacionalnog prestiža i osamljenosti, nametanja religijskih praksi i slobode izbora, te otvorenosti i ksenofobije. 

Pročitajte više