Tomčić: Odluka o raspuštanju Sabora koncem ovog tjedna

HRVATSKI sabor ovoga će tjedna donijeti odluku o samoraspuštanju, a posljednji dan zasjedanja ovoga saziva bit će petak, dogovoreno je na današnjem sastanku čelnika stranaka vladajuća koalicije.

Ovaj saziv parlamenta zasjedat će još u srijedu, četvrtak i petak, izjavio je novinarima predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije.

Zastupnici na ovotjednoj sjednici trebaju glasovati o 36 raspravljenih točaka dnevnog reda i raspraviti 13 preostalih.

"Precizirali smo popis zakona koje bi Sabor trebao donijeti u ovom sazivu, no oko nekih točaka još postoje dvojbe", kazao je Tomčić, pojašnjavajući da je riječ o, primjerice, konačnim prijedlozima zakona o građenju te o prostornom uređenju.

Dodao je kako su među točkama koje bi Sabor trebao izglasati prije samoraspuštanja i imenovanja članova nekoliko vijeća.

Kad to odradi, Sabor će donijeti odluku o samoraspuštanju koja će stupiti na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Na temelju te odluke predsjednik RH raspisat će izbore, kazao je Tomčić.

Izvijestio je kako su izbori bili i tema jutrošnjeg sastanka njega i premijera Ivice Račana s predsjednikom Mesićem na kojem je s predsjednikom dogovoreno da parlamentarni izbori budu kako je i najavljeno - 23. studenoga.

Prije sastanka vladajuće petorke, u Vladi su o izborima, na posebnom sastanku, razgovarali Tomčić i Račan s predsjednicima SDP-ova i HSS-ova kluba zastupnika Matom Arlovićem i Lukom Trconićem.

Pročitajte više