Transparency International upozorava na drastično kršenje ljudskih prava u BiH

ORGANIZACIJA Transparency International BiH upozorila je članove Europske komisije da se u toj zemlji događaju drastična kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda kroz prijetnje i pritiske kojima su u kontinuitetu izloženi mediji i nevladine organizacije.

Uz to, predstavnici TI BiH su u Bruxellesu, na redovnim konzultacijama na temu pripreme godišnjih izvještaja o napretku zemalja koje se nalaze u procesu pridruživanja Europskoj uniji, članovima Europske komisije prenijeli kako ih posebno zabrinjava ograničen napredak na području reforme zakonodavstva u borbi protiv korupcije, prije svega usvajanjem Zakona o agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, na čije se uspostavljanje još čeka.

TI BiH: Vodeće parlamentarne stranke većinu novca žele prigrabiti za sebe

TI BiH upozorava i na konstantne pokušaje derogiranja postojećeg zakonskog okvira, koji su, između ostalog, rezultirali ugrožavanjem neovisnosti Ureda za reviziju institucija BiH, odnosno stavljanjem ove institucije pod direktnu kontrolu izvršne vlasti, prenosi bosanskohercegovačka agencija Fena.

Zabrinutost TI BiH izaziva i činjenica da se trenutno nalaze u proceduri izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka unatoč činjenici da su parlamentarni izbori već raspisani, što je suprotno demokratskim standardima i praksama i može dovesti do ugrožavanja fer izborne utakmice.

TI BiH smatra da je to posebno problematično ako se uzme u obzir da je glavni cilj ovih izmjena pokušaj vladajućih stranaka da za sebe osiguraju veći iznos sredstava za predizbornu kampanju, kao i da stave pod kontrolu načine i izvore financiranja drugih stranaka, koje predstavljaju konkurenciju na nadolazećim izborima.

Nema volje za stvarnom borbom protiv korupcije

Nalazi TI BiH ukazuju i na kronični problem nedostatka implementacije antikorupcijskih zakona, što se odražava u praktično zanemarivom broju procesuiranih predmeta korupcije i oduzete imovinske koristi, dok korupcija na najvišim razinama vlasti, posebno u postupcima javne nabave, predstavlja najveću prepreku procesu reformi u BiH.

Pročitajte više