TRBULJAK DOBITNIK GRAND PRIXA DANA HRVATSKE ANIMACIJEI

Film Gorana Trbuljaka "Svaki je dan za sebe, svi zajedno nikad" dobitnik je Grand prixa prvog Dana hrvatske animacije, manifestacije kojom se u Hrvatskoj danas obilježio Međunarodni dan animacije.

Međunarodni žiri dodijelio je i tri ravnopravne diplome - film "Kamov" grupe autora nagrađen je za kombinaciju likovnih tehnika i zvučnu obradu, "Plasticat" Simona Bogojevića Naratha za najbolju 3D animaciju, timing i priču, a "Složeni predosjećaj" Dušana Gačića za igru s grafičkim rješenjima.

U žiriju su bili Monique Renault iz Nizozemske te Hrvoje Turković i Neven Petričić iz Hrvatske.

Međunarodni dan animacije obilježava se u svijetu 28. listopada različitim programima posvećenima animiranom filmu. U Hrvatskoj se zbog tehničkih razloga obilježio dan ranije, u organizaciji ASIFA Hrvatske, Zagreb filma, Svjetskog festivala animiranog filma Zagreb i Hrvatskog filmskog saveza.

U Kinoteci su danas prikazani animirani filmovi iz protekle tri godine - nagrađeni radovi s revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži te 24 filma iz recentne produkcije poznatijih animatora u kategoriji "odraslih".

Međunarodni dan animacije proglašen je 28. listopada jer je tog dana 1892. Emile Reyaund u Parizu predstavio svoj Theatre Optique, što se smatra početkom animiranog filma.

U Kulturno-informativnom centru (KIC) sutra će se održati tribina o animiranom filmu, u sklopu koje će se prikazati laureati s prvog Dana hrvatske animacije.

Pročitajte više