Trumpova kandidatkinja za veleposlanicu u UN-u: "Amerika ne smije vjerovati Putinu"

Foto: FAH

SAD ne smije vjerovati Rusiji i mora vidjeti njezine "pozitivne poteze" prije nego joj ublaži sankcije, kazala je Nikki Haley, kandidatkinja Donalda Trumpa za novu američku veleposlanicu pri UN-u.

"Rusija sada pokušavati pokazati svoju snagu. To rade. I mislim da stalno moramo biti na oprezu. Mislim da im ne možemo vjerovati", kazala je Haley tijekom saslušanja u Senatu.

"Mislim da Rusija mora pokazati pozitivne poteze prije nego joj ukinemo bilo kakve sankcije."

Haley je kazala također da SAD mora odgovoriti Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji koja se pokuša miješati u američke izbore.

"Trebali bismo se oduprijeti bilo kojoj zemlji koja se pokuša miješati u naš sustav", kazala je.

Dodala je isto tako da ruske poteze u Siriji poput bombardiranja bolnica smatra "ratnim zločinima" i osudila aneksiju Krima.

Podržala Trumpove kritike UN-a

S druge strane, Haley je podržala Trumpove kritike UN-a, posebno zbog njegove "pristranosti" protiv Izraela, uključujući prošlomjesečnu rezoluciju kojom se traži prekid gradnje židovskih naselja na koju SAD nije želio uložiti veto.

Ona smatra da Washington treba uvijek podržati Izrael. "Ako budemo uvijek uz njih, više zemalja htjet će biti naši saveznici", kazala je.

I neki drugi Trumpovi kandidati, uključujući bivšeg glavnog direktora Exxon Mobila Rexa Tillersona, kojeg želi za državnog tajnika, te generala marinaca Jamesa Mattisa, kandidata za ministra obrane, također su na svojim saslušanjima iznijeli stajališta različita od njegovih.

Haley je kazala kako očekuje da će Trumpov kabinet raspravljati s njime o tim razlikama i utjecati na njegove odluke.

Haley (45) je guvernerka Južne Karoline od 2011.

Pročitajte više