Turist: Blagajnik HAC-a mi je rekao da je ustaški režim bio najbolji

Foto: Pixsell, index

HRVATSKI državljanin Sanjin Bužo doživio je vrlo neugodno iskustvo tijekom boravka na godišnjem odmoru sa suprugom. Bužo je sporni događaj veličanja ustaškog režima opisao na Twitteru, a onda i u razgovoru za Index.

"10. kolovoza prilikom dolaska na naplatnu postaju kod Šibenika na autoputu A1, kod same kućice oko auta se počela vrzmati ženska osoba u crnoj majici sa natpisom 'ZA DOM kliče' ispod kojeg se nalazi šahovnica sa prvim bijelim poljem, očigledno aludirajući na ustaštvo. S obzirom da se slobodno kretala oko kućice, rampe i auta, djelovala je kao zaposlenica HAC-a iako nije imala vidnih oznaka kompanije. Uvrijeđena prizorom, moja supruga joj je kroz prozor rekla: 'Gospođo, to vam je fašistička majica!' Žena se osvrnula i pitala 'Šta ste rekli?' i dobila je isti komentar", počinje Bužo prepričavati svoje iskustvo.

"U isto vrijeme se odvijala transakcija naplate cestarine prilikom koje je službenik Hrvatskih autocesta (HAC) počeo braniti dotičnu ženu riječima: 'Šta je vi napadate i prijetite, ona ima pravo da nosi šta hoće?!' Mi joj uopće nismo prijetili. Na moju opasku da se on nema šta miješati ako žena nije zaposlenica HAC-a i da samo naplati cestarinu, on je počeo ponavljati da ona može nositi što hoće i da prestanemo prijetiti", kaže Bužo, koji je na to replicirao da žena nosi majicu koja veliča zločinački režim i da je to njemu i supruzi uvredljivo.

"Počeo je vikati da je ustaški režim najbolji"

Zaposlenik HAC-a je u tom trenutku podivljao i počeo vikati: "To je najbolji režim koji je postojao i treba vas sve potamaniti!", tvrdi Bužo.

"Na moje pitanje 'Šta ste rekli?' zaposlenik je ponovio istu tvrdnju i prijetnju i rekao da će zvati policiju, što sam ja oduševljeno podržao. On je onda reagirao sa 'Idite, samo otiđite', a žena u ustaškoj majici je stajala iza našeg auta uzvikujući 'Za dom' sa podignutom rukom u zraku, no čini mi se da to ipak nije bilo nacističko salutiranje, dok se iza nas stvarala kolona vozila", prepričao je Bužo.

Sve prijavio HAC-u

Bužo kaže da je bio šokiran tim ispadom zaposlenika HAC-a te da je kasnije sve prijavio HAC-u. Razgovarao je sa službenikom koji mu se predstavio kao Anđelko, no prošlo je nekoliko dana, a odgovor još nije dobio. Index se jučer poslijepodne obratio HAC-u s upitom oko ovog incidenta te smo dobili sljedeći odgovor: 

"Na službenu mail adresu info@hac.hr,  10.8.2019.  zaprimljena je pritužba korisnika na ponašanje blagajnika na naplatnoj postaji Šibenik. Na ovu adresu dnevno zaprimi više stotina upita o provjeri, stanju i nadoplati računa, te ostalih informacija, te se svi upiti rješavaju po datumu primitka. Rješavanje pritužbe navedenog korisnika je u tijeku.

Provjerom navoda oko sporne majice, ustanovljeno je kako majicu nije nosio radnik HAC-a, već je majicu nosila ženska osoba koja je tražila informaciju na naplatnoj postaji. Sve ostale navode provjerit ćemo i ukoliko se doista utvrde navodi koji su izneseni, protiv blagajnika će biti pokrenut disciplinski postupak sukladno internim aktima društva.

Ističemo kako Društvo Hrvatske autoceste ne tolerira niti će tolerirati bilo kakav ispad naših djelatnika, a čiji je cilj nacionalna, vjerska ili bilo koja druga netrpeljivost."

Tek nakon našeg upita dobio odgovor: Blagajnik kaže da nije veličao ustaše

Znakovito je da je i Bužo ubrzo nakon Indexova upita od HAC-a dobio odgovor na svoju pritužbu.

"Zaprimili smo Vaš prigovor koji se odnosi na rad blagajnika na naplatnoj postaji Šibenik dana 10.08.2019. godine te Vas ovim putem obavještavamo da smo temeljem zaprimljenih informacija proveli postupak utvrđivanja činjenica.

U provedenom postupku utvrđivanja činjenica nismo bili u mogućnosti potvrditi Vaše navode u dijelu koji se odnose na komunikaciju s blagajnikom obzirom da je na naplatnim postajama i u naplatnim kućicama instaliran sustav video nadzora bez audio zapisa, a blagajnik koji vam je izvršio naplatu cestarine u svom pisanom očitovanju vezanom za predmetni događaj negira opisani način komunikacije.  

Želimo naglasiti da opisano ponašanje blagajnika ne odražava našu poslovnu politiku, koja je prvenstveno usmjerena na zadovoljstvo i sigurnost korisnika te Vam upućujemo naše iskrene isprike zbog neugodne situacije koju ste doživjeli.

Hrvatske autoceste sve primjedbe i sugestije svojih  korisnika iznimno uvažavaju i prihvaćaju sa krajnjom pažnjom te ih koriste kao korektivne mjere  prema kontinuiranom podizanju razine usluge i sigurnosti naših korisnika.

Iskreno se nadamo da ćemo u budućnosti opravdati Vaše povjerenje te molimo za razumijevanje što tijek događanja između Vas i blagajnika kao i izmijenjene riječi, nismo u mogućnosti utvrditi", odgovorili su mu iz HAC-a.

Ukratko, postoje nadzorne kamere, ali nemaju tona, a blagajnik HAC-a tvrdi da nije veličao ustaški režim i kraj priče. Tipična reakcija hrvatskih institucija.

Pitali smo Sanjina Bužu zašto se odlučio sve prijaviti HAC-u.

"Kao hrvatski državljanin nosim teret ustaškog zla i zločina i osjećam dužnost sprečavanja bilo kakve promocije i veličanja ustaškog režima, kao i relativizacije i potencijalnog ponavljana njihovih zločina", kaže Bužo i dodaje kako se nada da će HAC svoje radnike educirati o zločinima ustaša i zločinačkom karakteru NDH.

Pročitajte više