TURSKA ĆE ODGOVORITI NA MOGUĆI NAPAD KURDA U IRAKU

Visoki turski vojni dužnosnik u ponedjeljak je izjavio da će turski vojnici, ako budu raspoređeni u Iraku, odgovoriti na moguće napade iračkih Kurda koji se protive nazočnosti turskih vojnika.

Ova bi izjava mogla dodatno povećati napetosti između SAD-a i iračke prijelazne vlade koja se protivi turskom dogovoru s SAD-om o raspoređivanju turskih vojnika na iračkom tlu.

"Ako irački Kurdi napadnu naš konvoj mi ćemo odgovoriti", poručio je general bojnik Ilker Basbug.

Turska vojska priopćila je da još nije dogovorila sa svojim partnerom iz NATO-a, SAD-om, koliko snaga će poslati u Irak kako bi pomogla jačanju sigurnosti, a za sada se nezna ni koje će područje pokrivati. Turska bi, prema riječima vojnih dužnosnika, preferirala stacioniranje svojih snaga oko Salahaddina, sjeverno od Bagdada ili u regiji zapadno od glavnog grada.

Sjedinjene Države nastoje uspostaviti mir u Iraku nakon svrgavanja tamošnjeg čelnika Sadama Huseina, no još uvijek nisu dobile odobrenje UN-a za međunarodne snage koje bi pomogle policiji u Iraku.

Članovi privremene vlade pak strahuju da bi dolazak turskih snaga mogao obnoviti napetosti između Turske i iračkih Kurda koji upravljaju sjevernim Irakom. U tom dijelu zemlje Turska je godinama držala svoje snage želeći se obračunati s kurdskim separatistima, a tamošnji Kurdi poručuju da ne žele da turski vojnici budu stacionirani u blizini njihove enklave.

(Hina) vk/br br

Pročitajte više