Turska i Grčka pozdravljaju odgodu vježbi na Cipru

TURSKI i grčki elektronski mediji u srijedu su na udarnom vijestima objavili izvješće o odlaganju vojnih vježbi na po etničkim crtama podijeljenom Cipru, o čemu su dogovor u New Yorku dan ranije postigli turski i grčki šefovi diplomacije Abdullah Gul i Petros Moliviatis.

Na taj su način otkazani manevri turskih oružanih snaga pod nazivom "Toros" i vježbe grčke vojske pod imenom "Nikiforos-Toxotis", a obje vojne vježbe trebale su se, prema ranijim najavama, održati tijekom listopada.

Dogovor o ostajanju vojnika i oružja u vojarnama postignut je na marginama zasjedanja Opće skupštine UN. Rečeno je da se radi o zajedničkim naporima da se između Ankare i Atene izgrade mjere povjerenja.

Gul i Moliviatis razgovarali su i o drugim otvorenim problemima koji opterećuju dvije zemlje, posebice o dugogodišnjem ciparskom sindromu.

Moltivatis je obećao bezrezervnu podršku svoje zemlje Turskoj u njezinim naporima da postane punopravnom članicom Europske unije (EU). "Naša potpora neće izostati čak ni u slučaju da se protiv ulaska Turske izjasne 24 ostale zemlje članice EU", rekao je.

Turska i Grčka su početkom siječnja 1996. došle na sam rub rata. Dvije strane su se sporile oko nenastanjenog stjenovitog otočića Kardak u blizini turske obale.

Samo zahvaljujući energičnoj intervenciji bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona dvije strane su se sporazumjele da ne obilježavaju otok nacionalnim simbolima. Na taj način, Kardak je praktički postao potpuno demilitariziran.

(Hina) xsk ybr

Pročitajte više