Turska policija zaplijenila dvije tone tableta kojima se masovno drogiraju barbari ISIS-a

Screenshot: YouTube/RT

TURSKE su vlasti tijekom vikenda zaplijenile 11 milijuna tableta Captagona, amfetamina koji se masovno koristi u redovima Islamske države, piše Independent.

Militanti ISIS-a uzimaju ih kako bi dugo ostali budni i puni energije. Captagon je poznata kao tableta koja služi kao pogon za sirijski rat, od krijumčarenja te droge profitiraju sve strane u tom ratu.

Očevici terorističkih napada u Parizu rekli su kako su napadači djelovali nadrogirani, a poznato je kako se barbari ISIS-a u Siriji i Iraku također drogiraju te tako potpaljuju svoje nasilne akcije.

Turska policija konfiscirala je preko 10.9 milijuna tableta, teških gotovo dvije tone, u dvije odvojene racije u regiji Hatay uz granicu sa Sirijom. Zaplijenjena droga vrijedi 220 milijuna dolara.

Amfetamin fenetilin često se miješa s kofeinom i ostalim supstancama, čime nastaje Captagon. Ilegalan je u većini arapskih zemalja, ali lako se izrađuje u lokalnim manufakturama. Droga je popularna na Bliskom istoku i u zapadnoj Aziji.

Prema izvještajima francuskim medija, upravo je Captagon ponrađen u pretresu stana terorista u bijegu, Salaha Abdeslama koji je sudjelovao u napadima u Parizu, a sada je za njim raspisana tjeralica.

Pročitajte više