Turska za raspravu o optužbama za genocid nad Armencima

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao je u srijedu na "otvorenu raspravu" o optužbama da su Armenci iz Turske tijekom Prvog svjetskog rata bili žrtve genocida.

Erdogan je pritom u govoru pred članovima svoje Stranke za pravdu i razvoj poručio da se Turska ne boji svoje povijesti.

"Medicina još uvijek nije pronašla lijek za one koji ne žele otvoriti oči pred povješću", kazao je Erdogan.

Njegove izjave su uslijedile u trenutku kada se Armenci pripremaju da 24. travnja obilježe 90. godišnjicu stradanja i pogibiju oko 1,5 milijuna sunarodnjaka.

Turska priznaje da je tijekom spomenutog razdoblja stradalo više stotina tisuća Armenaca ali opovrgava tvrdnje o pomno planiranom genocidu. Stav službene Turske je da je većina Armenaca stradala tijekom masovnih deportacija, koje su uslijedile nakon što su se Armenci priklonili nadolazećoj ruskoj vojsci.

I turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul je, govoreći u parlamentu, ustvrdio da je, "što se tiče tog pitanja, Turska u međunarodnoj zajednici neshvaćena, i stoga joj treba nova strategija". Prema njegovim riječima, ne postoje nikakvi dokazi da je nad Armencima u Turskoj izvršen genocid. Pritom je izrazio žaljenje što su neki parlamenti širom svijeta izglasali rezolucije o armenskom genocidu, tvrdeći da bi se time trebali baviti povjesničari a ne parlamentarni zastupnici.

Proslavljeni turski književnik Orhan Pamuk je navodno primio prijetnje smrću nakon što je švicarskom časopisu izjavio da je poginulo oko milijun Armenaca. U gradu Sutculeru, na zapadu Turske, smjesta su iz knjižara povučena sva njegova djela, no iako su ultranacionalisti to smjesta pozdravili, vlada je lokalnim vlastima naredila da se Pamukove knjige vrate na police.

(Hina) xvk ydv

Pročitajte više