Odbor Grada Zagreba traži izdvajanje pozitivnih osoba iz domova za starije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U ZAGREBU bi se trebala pronaći ustanova u kojoj bi bile stacionirane covid-pozitivne osobe iz domova za starije, zaključeno je danas na zajedničkoj tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb zagrebačke Gradske skupštine.

"Trebala bi se naći jedna ustanova, odnosno prostor gdje bi bili stacionirani zaraženi, odnosno pozitivne osobe iz domova za starije osobe kako ne bi i dalje bile u domovima jer tamo šire zarazu i onemogućavaju normalan život ostalim korisnicima", istaknuo je predsjednik Odbora za socijalnu skrb, gradski zastupnik GLAS-a Stanko Kordić.

Branko Kolarić: Pozitivne osobe iz domova za starije treba izmjestiti

Napomenuo je da je taj zaključak dva skupštinska odbora na tematskoj sjednici o stanju u domovima za starije na području Zagreba u skladu s Protokolom donesenim na nacionalnoj razini. Taj Protokol predviđa, kaže Kordić, izdvojeno zbrinjavanje starijih osoba oboljelih u domovima, i to baš zato da se ne bi opteretili sami domovi jer oni nisu ni predviđeni za to, a niti imaju kadrovske mogućnosti. 

"Vidimo da smo ovaj prvi val preživjeli postupajući mimo Protokola jer su zaraženi ostali u domu, a ako ćemo se pridržavati Protokola, onda u Zagrebu trebamo naći prostor i osigurati kadrove koji će se brinuti za pozitivne korisnike domova za starije jer bi nam se u protivnom mogla desiti katastrofa", smatra Kordić. 

Predsjednik Odbora za zdravstvo, gradski zastupnik SDP-a i epidemiolog Branko Kolarić rekao je da je jedan od razloga sazivanja  tematske sjednice bilo rješavanje problema izolacije pozitivnih korisnika domova za starije kako bi se spriječilo širenje zaraze unutar doma.

"Dakle, to nisu ljudi teško bolesni, nego su s asimptomatskim i s blagim simptomima, ali su oni izvor zaraze za druge korisnike u domu. Zbog toga bi ih trebalo izmjestiti na neku drugu lokaciju, kako bi spriječili širenje zaraze", objasnio je Kolarić.

Siguran je, kaže, da Grad Zagreb ima uvjete za to.

"Čini mi se da će ići sljedeća preporuka i od Ministarstva zdravstva i od Ministarstva socijalne skrbi da se to u Zagrebu napravi", rekao je Kolarić i napomenuo da su neke županije to već napravile.   

Jeleč: Zdravstveni je sustav već oslabljen i opterećen

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč s tim se nije složio jer smatra da je zdravstveni sustav već oslabljen i opterećen. Poručio je da se svi trebamo disciplinirati koliko je to god moguće i ne širiti epidemiju koja je dobila velike razmjere. 

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da od 11 gradskih domova, koji djeluju na 17 lokacija, na pet lokacija imaju covid-pozitivne korisnike.  

"Ukupno se radi o 144 korisnika koji su covid-pozitivni, njih 13 je na bolničkom liječenju, a 56 je asimptomatskih", rekla je Galić.

Istaknula je da je, prema podacima koje imaju, još 40 korisnika u privatnim domovima za starije covid-pozitivno. 

Napomenula je da su do 19. listopada u gradskim domovima imali zaražena samo dva korisnika, a sada je situacija takva da imaju svu potrebnu medicinsku opremu, međutim, ako se situacija pogorša i još veći broj korisnika domova zarazi, tražit će dodatnu medicinsku opremu. 

U 11 gradskih domova za starije nedostaje 88 medicinskih sestara

Rekla je da kolege iz zdravstva uskaču što se tiče obilaska korisnika domova za starije i brige o njima i za sada nemaju većih problema osim činjenice da su pozitivni korisnici unutar domova, a prema potrebi, ako se njihovo stanje pogorša, ići će u KB Dubrava.

Istaknula je da u ovom trenutku u 11 gradskih domova za starije nedostaje 88 medicinskih sestara, što je prilično veliki problem. 

"Prema uputama koje imamo, trebaju se na lokalnoj razini iscrpiti sve moguće varijante i naći objekt gdje bi se covid-pozitivni korisnici domova za starije zbrinuli jer ako toga nema, oni ostaju u svojim matičnim domovima. S obzirom na to da nismo još pronašli adekvatan objekt i da vlastitim snagama još uvijek možemo zbrinuti covid-pozitivne, za sada su oni u domovima, a nadam se da ćemo u budućnosti iznaći rješenje i da će se cijela epidemiološka situacija poboljšati", poručila je Galić. 

     

Pročitajte više