U ispitu na državnoj maturi pisalo da je Istanbul glavni grad Turske

Ilustracija: Shutterstock

U ispitu iz Hrvatskog jezika, koji se ove godine pisao na jedinstvenoj razini, kao glavni grad Turske je umjesto Ankare naveden Istanbul.

Radi se o 44. zadatku u kojem su maturanti morali zaokružiti slovo ispred jedne od četiriju rečenica koje su napisane u skladu s pravilima o pisanju velikoga i maloga početnog slova. Od svih ponuđenih malo i veliko slovo korišteno je ispravno samo u rečenici "Prijestolnica Istočnoga Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske", objavio je portal Srednja.hr.

"Sadržaj je sa stajališta jezične norme irelevantan"

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja za portal Srednja.hr kaže da se ovim pitanjem ispituje pravopis pa sadržaj s tog stajališta nije bitan.

"Ispit iz Hrvatskoga jezika u cjelini Čitanje, književnost i hrvatski jezik sadrži jezični zadatak čiji ishod provjerava poštivanje norme o pisanju velikoga i maloga početnoga slova. Zadatak glasi: Koja je od sljedećih rečenica napisana u skladu s pravilima o pisanju velikoga i maloga početnoga slova? U takvim se zadacima ne ispituje sadržaj te je posve jasno da je to jezično pitanje i koji je odgovor sa stajališta jezične norme točan. Dakle, u ovome zadatku sadržaj ne može utjecati na pravopisnu točnost, tj. sadržaj je sa stajališta jezične norme irelevantan", odgovaraju iz NCVVO-a.

"Za ovaj zadatak nije zaprimljen niti jedan prigovor"

Ovaj zadatak morao je proći kroz ruke više osoba. Osim sastavljača, zadatak su morali vidjeti i recenzenti.

"Ispit iz Hrvatskoga jezika sastavilo je šest članova stručne radne skupine za Hrvatski jezik. Ispit je bio na metodološkoj recenziji, sadržajnoj recenziji (koja se dijeli na književnu i jezičnu recenziju) te je još jedan srednjoškolski profesor pregledao i književnost i jezik, dakle četiri su stručnjaka pregledala ispit", odgovaraju iz NCVVO-a na naše pitanje koliko je članova sudjelovalo u izradi ispita iz Hrvatskog i koliko u postupku recenzije.

"S obzirom na to da u ovome zadatku sadržaj ne može utjecati na pravopisnu točnost, tj. sadržaj je sa stajališta jezične norme irelevantan te da za ovaj zadatak nije zaprimljen niti jedan prigovor, nema osnove za poništenje zadataka", zaključuju iz NCVVO-a.

Pročitajte više