U Kini prvi dan bez slučajeva SARS-a, u Hong Kongu umrla 1 osoba

KINESKO ministarstvo zdravstva priopćilo je u ponedjeljak da nema novih oboljelih od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), što je prvi dan bez novih slučajeva od 20. travnja, kada su dužnosnici priznali da su šutjeli o stotinama ranijih slučajeva.

Ministarstvo je izvijestilo o još dva smrtna slučaja, tako da se broj umrlih od SARS-a u Kini popeo na 334, a broj vjerojatnih slučajeva zaraženih tom bolešću je 5.328.

Kina je zabilježila velik pad te infekcije tijekom prošlog mjeseca pa su dužnosnici ustvrdili da imaju pod kontrolom širenje SARS-a.

Prošlog je tjedna ministarstvo prijavilo samo 34 nova slučaja.

Hong Kong je u ponedjeljak izvijestio da je od SARS-a umrla još jedna osoba, a riječ je o mladoj liječnici koja je dobrovoljno radila s oboljelima od teškog akutnog respiratornog sindroma, te da su četiri osobe oboljele.

Dr. Cheng Ha-yan (30), koja je umrla u nedjelju kasno navečer, osmi je i najmlađi djelatnik u zdravstvu čiji je život odnio taj smrtonosni virus.

Chen je radila na odjelu gerijatrije u bolnici Tai Po, ali se odlučila dobrovoljno prijaviti u posebnu ekipu koja je brinula o pacijentima zaraženim SARS-om.

Već 19-i dan zaredom broj novih slučajeva SARS-a u Hong Kongu je pet ili manje, a u posljednjih nekoliko dana pao je na tri ili četiri dnevno. Ukupan broj zaraženih na tom teritoriju je 1.746, a umrle su 282 osobe, rekao je jedan dužnosnik bolnice na konferenciji za novinare.

Pročitajte više