U kutinsku "Petrokemiju" počele stizati prve količine plina

KUTINSKOJ ´Petrokemiji´ danas u 12 sati počele su stizati prve količine plina nakon jučerašnje odluke ministra gospodarstva Ljube Jurčića o dobavi 60.000 prostornih metara plina na sat.

Zbog dužeg zastoja u proizvodnji, uzrokovana ograničenjem opskrbe plinom, prve količine amonijaka očekuju se u utorak, a polovicom idućeg tjedna i prvi gotovi proizvod gnojivo - urea, izjavio je član Uprave Tomislav Seletković.

Predsjednik Uprave Boris Mesarić zadovoljan je što je ministar gospodarstva donio gospodarsku odluku, prepoznavši da je plin u proizvodnji gnojiva nezamjenjiva sirovina. Tako ćemo uspjeti proizvesti dostatne količine od oko 300.000 tona gnojiva za prihranu usjeva i proljetnu sjetvu u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Glasnogovornik Stožera za obranu ´Petrokemije´ Željko Klaus ministrovu odluku po kojoj je Petrokemija u opskrbi plinom sada druga, odmah iza široke potrošnje, ocijenio je kao početak izradbe energetske bilance.

Petrokemija od 11. prosinca nije dobivala potrebne količine plina, svoje osnovne sirovine za proizvodnju umjetnog gnojiva.

Pročitajte više