U Lipovljanima se održava Festival pjesama i plesova nacionalnih manjina

U organizaciji Kulturnoprosvjetnog društva Ukrajinaca "Karpati" večeras se u Lipovljanima održava Fest Nam Festival pjesama i plesova nacionalnih manjina. L

Pokrovitelj Festivala je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, a supokrovitelj Sisačko-moslavačka županija i općina Lipovljani.

Otvarajući Festival, Aleksandar Tolnauer je rekao kako se danas, kad je riječ o ostvarivanju etničkih prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, "primjenjuju najviši normativi i kriteriji iz međunarodnih dokumenata koji se odnose na manjinska prava". Tako se uspostavlja "odgovarajući način ostvarivanja etničkih prava, ponajprije preko ovlaštenih institucija Republike Hrvatske koje su odgovorne, stručno i upravno, za pojedina područja društvenog života za sve državljane, i za većinski hrvatski narod i za pripadnike nacionalnih manjina", rekao je Tolnauer.

Za iznimne zasluge u razvitku suradnje ukrajinskoga i hrvatskoga naroda - u ime Ukrajinskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj - treća tajnica tog veleposlanstva Ana Tertična predala je zahvalnice načelniku lipovljanske općine Stjepanu Markanoviću i župniku grkokatoličke župe u Lipovljanima Jaroslavu Leščešenu.

Na Festivalu u Lipovljanima večeras nastupa deset kulturno-umjetničkih društava češke, slovačke, mađarske, ukrajinske, rusinske i makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

(Hina) zs dm

Pročitajte više