U petak počela istraga o prodaji "Telekoma Srbija" Talijanima

SRBIJANSKI istražni organi u petak su počeli istragu o aferi prodaje dijela srbijanskog "Telekoma" talijanskom partneru 1997. godine, kazao je u petak srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić.

Riječ je o financijskoj transakciji "praćenoj najvećom pljačkom 20. stoljeća u Srbiji", u čijem će rasvjetljavanju surađivati pravosudni i policijski organi nekoliko zemalja, kazao je ministar Batić na konferenciji za novinare.

"To je, očito, jedan od prvih slučajeva organiziranog kriminala u Srbiji, koji ima međunarodnu dimenziju. U prodaju Telekoma Srbija umiješane su banke i kompanije iz Italije, Britanije, Grčke i Cipra i zato sam se obratio ministrima pravosuđa tih zemalja s molbom da pruže svu potrebnu pomoć u rasvjetljavanju te velike financijske afere", kazao je Batić.

Posebnu molbu za pomoć Batić je uputio i predsjedniku Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu (ICTY) i glavnoj tužiteljici Carli del Ponte, jer iz dosadašnje komunikacije republičkog javnog tužitelja Đorđa Ostojića s njima proizlazi da ICTY raspolaže obimnom dokumentacijom o prodaji "Telekoma Srbija".

Batić je također kazao da je posebno talijansko povjerenstvo zadužno za slučaj prodaje "Telekoma Srbija" zatražilo od srbijanskog Ministarstva pravosuđa da mu omogući ispitivanje nekih osoba koje su sudjelovale, ili imaju saznanja, o toj transakciji.

Beograd je na taj zahtjev pozitivno odgovorio, rekoa je.

Većinski paket dionica "Telekoma Srbija" prodat je 1977. godine talijanskim i grčkim partnerima, a novac dobijen prodajom, kako se zatim tvrdilo u srbijanskim medijima, tadašnji jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević uporabio je dijelom za kupnju socijalnog mira i opstanak svoga režima. Nakon uspostave nove vlasti početkom 2001., dogovoreno je da Republika Srbija otkupi nazad dio koji je kupio talijanski partner. Nakon plaćanja u obrocima, od četvrtka je ponovo 80 posto "Telekoma Srbije" u državnom vlasništvu.

Pročitajte više