U Podrutama održan komemorativni skup za ubijene europske mirovne promatrače

Ilustracija: FAH

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća kod komemorativne kapele u Podrutama, kraj Novog Marofa, obilježena je 24. obljetnica pogibije četvorice talijanskih i jednog francuskog vojnika, promatrača Europske zajednice, koji su poginuli u napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na njihov nenaoružani helikopter 7. siječnja 1992.

Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne, članovi mirovne misije EZ-a vraćali su se iz Mađarske u Hrvatsku u nenaoružanom bijelom helikopteru, kada su pogođeni raketama iz  borbenog zrakoplova MIG-21 jugoslavenske vojske, tijekom jugosrpske agresije na Republiku Hrvatske. Sudjelujući na komemoraciji gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač najavio je da bi komemorativno područje u budućnosti trebalo biti simbol mira te je izrazio nadu da će se ubuduće, moguće i preko fondova EU, komemorativno područje dodatno i primjerenije urediti.

Naglasio je kako je mjesto pogibije pet nedužnih osoba, europskih mirovnih promatrača, dokaz agresije na Hrvatsku. Izrazio je zadovoljstvo što je odgovorna osoba za rušenje helikoptera privedena pravdi i osuđena. Izrazio je i nadu  da će i svi ostali odgovorni za zločine prilikom agresije na Hrvatsku odgovarati za počinjene zločine.

Kišić o važnosti događaja

Zamjenik varaždinskog župana,  Alen Kišić, tragediju u Podrutama, uz oslobađanje Varaždina i osvajanje skladišta oružja na Banjščini, naveo je kao jedan od važnijih događaja tijekom Domovinskog rata na ovom području.


Pojasnio je da je nakon obaranja nenaoružanog helikoptera, i pogibije europskih mirovnjaka, svima postalo jasno tko je agresor, a tko se brani. Kišić je ocijenio da je vojni napad na europske mirovne promatrače u Podrutama, ubrzao odluku europskih, ali i drugih zemalja, vezano uz priznanje neovisnosti Republike Hrvatske.

I Jenkač i Kišić nadaju se da će se slijedeće godine, prilikom obilježavanja 25. obljetnice tragedije, okupiti veći broj ljudi te očekuju dolazak predstavnika središnje državne vlasti kao i predstavnike veleposlanstva Italije i Francuske čiji su vojnici poginuli u raketnom napadu na nenaoružani helikopter EZ-a

Borbenim avionom MIG-21 bivše Jugoslavenske vojske koji je srušio helikopter europskih promatrača, upravljao je major nekadašneg jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva Emir Šišić. Šišić je zbog napada i pogibije petorice europskih promatrača u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora, a nakon što je uhićen u Mađarskoj i izručen Italiji, sudilo mu se i u Rimu gdje je osuđen na 15 godina zatvora.

Pročitajte više