Marijan Gubina - U ratu su ga zlostavljali, ali ne mrzi nikoga

Screenshot: HRT

MARIJAN Gubina kao 10-godišnji dječak proveo je 260 dana u zarobljeništvu u selu kraj Vukovara, o čemu je napisao i knjigu naslovljenu "260 dana".

Danas je predsjednik humanitarne neprofitne udruge Auxilium kojoj je cilj izgraditi mrežu međunarodnog mira i poticati globalni trend – kulturu mira.

Kao i svake godine ovaj dan provodi u Vukovaru, a za razliku od prošlih, kaže kako se ove vidi lijepa slika.

"Nema odvojenih kolona. To je ono što je pohvalno, to je zajedništvo. U mojoj neposrednoj blizini su veleposlanici i atašei brojnih zemalja.  Vidi se očigledan napredak i duboko se nadam da ovo nije samo zatišje pred buru zbog trenutne situacije s izborima, nego da se doživjelo sazrijevanje. Nikako se ne smije ponoviti sramota koju smo imali proteklih godina kad su išle dvije kolone. Često su žrtve rata ujedno i žrtve u mirnodobnom vremenu  jer se njima dosta manipulira", rekao je Gubina u razgovoru za Index.

"Sad je lijepo u Vukovaru jer su se političari primirili zbog borbe za vlast"

Dodao je pak, kako se ipak boji da je rezultat ovogodišnje mirne obljetnice pada Vukovara u tome što se trenutno u Hrvatskoj vodi borba za vlast.

No jednako tako kaže, ne može, a da se ne nada kako smo doživjeli mentalno sazrijevanje i da si političari neće dozvoliti opet takvo ponašanje.

Gubina se osvrnuo i na šator u Savskoj.

"Sramota je što šator još postoji nakon toliko vremena, to je potvrda naše nezainteresiranosti i nesuosjećanja, neovisno je da li su branitelji simpatizeri Savske ili ne, ali taj šator tamo ne treba biti. To jesu li su u pravu ili nisu ne mogu znati i bojim se to analizirati jer se time politički manipulira. Politika je tu prepoznala interes i to koriste, što je evidentno iz aviona", rekao je Gubina.

Unatoč svim strahotama i mučenjima koja je zajedno sa svojom obitelji proživio u ratu, kaže kako i dalje nikoga ne mrzi te smatra da bi se pod hitno u Hrvatskoj trebale ukinuti bilo kakve podjele i nesnošljivost prema drugim nacijama.

"Djecu treba dovesti u Vukovar i staviti točku na i"

"Imate puno Srba koji su branili Hrvatsku, bilo je više od 10.000 momaka srpske nacionalnosti, a ja sam se u logoru najviše bojao jedne Hrvatice, koja je ubijala Srbe. Nju su bacili kod nas u logor i pričala je kako je ubijala srpsku djecu, opisivala je te scene i stvarno sam se bojao biti u njenoj blizini.

Danas pak živimo nasilnički stil života i ako tako nastavimo živjeti ne razmišljamo kako će nas opet izmanipulirati i okrenuti prema Slovencima ili pak Mađarima, Srbima i Bosancima. Ovisno što bude odgovaralo političkim moćnicima jer ne radimo ništa na tome da ne bude rata, koristimo se floskulama, ništa konkretno ne radimo.

Treba dovesti djecu u Vukovar da vide strahote, ali pritom staviti točku na i. Treba im reći to je zlo, to je rat. Dati im podatke da nisu svi Srbi četnici i da je među Hrvatima bilo osoba koje su ubijale Srbe. Jedino ako se oslobodimo ikakve mržnje možemo se nadati boljoj budućnosti", rekao je Gubina.
 

Pročitajte više