U Rijeci prva Klinika za anesteziologiju i intenzivno liječenje

ZAVOD vod za anesteziologiju i intenzivno liječenje Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka postao je prošlog mjeseca Klinika za anesteziologiju i intenzivno liječenje, prva takva klinika u Hrvatskoj, izvijestio je danas na konferenciji za novinstvo ravnatelj riječkog KBCa dr. Herman Haller.

Klinika ima 158 zaposlenih, među kojima je 13 specijalista.

Dr. Haller naglasio je da je utemeljenje te klinike u skladu sa smjernicama razvoja riječkoga KBC-a prema objedinjavanju svih bolničkih djelatnosti.

Dodao je kako je riječkom KBC-u u interesu povećanje broja klinika, te da, zahvaljujući stručnim kadrovima i opremi, za to imaju uvjeta. Tomu će pridonijeti i nova oprema koja će uskoro biti isporučena KBC-u.

Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci dr. Miljenko Kapović naglasio je važnost osnutka Katedre za anesteziologiju pri tom fakultetu, 2000. godine, kao temelja sadašnje klinike u obrazovanju stručnog kadra, ali i znanstvene podloge.

Predstojnik klinike dr. Alen Šustić rekao je da je, unatoč nepovoljnim uvjetima rada, dosadašnji Zavod za anesteziologiju i intenzivno liječenje, koji je prerastao u kliniku, ostvarivao vrlo dobre rezultate.

Dodao je da "prijašnji zavod, a sada i klinika, djeluje na 21 kirurškom radilištu" (odnosno mjestima gdje su pri kirurškim zahvatima potrebni anasteziolozi) i na dvjema jedinicama Intenzivnog liječenja u sklopu KBC-a te da je na njima razina smrtnosti kao i u bolnicama zapadnoeuropskih zemalja.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više