U Sisku nastavljen sudski postupak protiv države za naknadu štete prilikom egzekucije civila

NA OPĆINSKOM sudu u Sisku danas je nastavljen sudski postupak tužiteljice Vjere Solar iz Siska, majke 19-godišnje Ljubice, ubijene 17. rujna 1991., protiv hrvatske države za naknadu štete.

Svjedokinja Zorica Miodrag, umirovljenica iz Siska, svjedočila je o nestanku i pronalasku posmrtnih ostataka supruga Stojana. U iskazu je navela da je nestao 24. rujna 1991. i po njezinim saznanjima pronađen je dan poslije, 25. rujna, na smetištu u Galdovu.

Istaknula je da je "na njezino inzistiranje od službenika Policijske uprave u Sisku 29. rujna doznala da joj je suprug pronađen mrtav i da ga može identificirati u mrtvačnici sisačke bolnice". "Imam saznanja od liječnika koji je obavio obdukciju da mi je suprug ubijen iz puške s dva hitca u sljepoočicu, i to je sve što znam", napomenula je svjedokinja.

Svjedokinja Jasenka Borojević, "čiji je suprug Stevo nestao 6. listopada 1991. na povratku iz Stupna", kazala je da je prijavila njegov nestanak, a 13 dana poslije u sisačkoj mrtvačnici identificirala je njegove posmrtne ostatke. Tvrdi kako je patolog "zaključio da joj je suprug šest dana bio živ, da je mučen i ubijen te da mu je tijelo šest dana bilo u vodi".

Tužiteljica je naglasila da je svjedočenje Zorice Miodrag i Jasenke Borojević predložila "kako bi se utvrdilo da njezina kći Ljubica Solar nije jedina ubijena u to ratno vrijeme 1991. u Sisku, već je bilo ubojstava i drugih civila".

Zastupnici optužnice predložili su da se sasluša i dr. Stevo Kovačević, patolog u sisačkoj bolnici 1991. te da svjedoči Vjekoslav Vidović, predsjednik Vrhovnog suda 1991, koji je, po optužnici, "imao informacije o nestancima civila u Sisku 1991.".

Zastupnik Općinskoga državnog odvjetništva u Sisku usprotivio se saslušanju novih svjedoka te na iskaze svjedokinja stavio primjedbu da nemaju veze s predmetom tužbe. O prijedlozima će Sudsko vijeće odlučiti izvan ročišta, a nastavak sudskog postupka, nakon odlke Vijeća, sazvat će se pismeno.

Načelnik Ureda načelnika sisačko-moslavačke Policijske uprave u Sisku Zvonko Smernić izjavio je da je u "oba slučaja (Miodrag i Borojević) policija kazneno prijavila nepoznate osobe i da je sve podatke o tim slučajevima dostavila Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku".

Pročitajte više