U slučaj Agrokor upleo se i Soroš - želi kupiti Mercator?

Foto: Hina/Index

NEKOLIKO fondova pregovara s bankama o otkupu potraživanja prema Mercatoru, a njihove ponude su znatno niže od nominalnih, piše slovenski Siol.net. Mercator bankama duguje ukupno 650 milijuna eura. 

Spreman je platiti 150 milijuna eura

Jedan od zainteresiranih fondova koji je u pregovorima s bankama je i Quantum, fond kojim upravlja investitor i milijarder George Soroš. Već je objavljeno kako je u pregovorima i za otkup potraživanja protiv treće po veličini kompanije u Sloveniji, trgovačkog lanca Tuš. 

Prema najnovijim informacijama, za Mercator je spreman platiti 150 milijuna eura, što bi bilo nešto manje od četvrtine nominalne vrijednosti dugovanja.

Poznat po promicanju liberalnih vrijednosti

George Soroš, američko-mađarski investitor, financijski magnat i filantrop, prenio je 18 milijardi dolara osobnog bogatstva na svoju Zakladu otvorenog društva (OSF), međunarodnu nevladinu organizaciju posvećenoj izgradnji "vitalnih i tolerantnih demokracija".
 
Soroševa mreža zaklada, aktivna u više od 40 zemalja, od svog osnutka 1979. do danas već je uložila 14 milijardi dolara s ciljem promicanja demokracije, poglavito u postkomunističkim zemljama kao što je i naša.
 
Soroš je poznat po promicanju liberalnih vrijednosti kroz podršku civilnom društvu, sveučilištima, humanitarnim organizacijama, ali i Demokratskoj stranci u SAD-u. Tako je bio jedan od većih donatora za tzv. Super PAC koji je prikupljao sredstva za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.
 
Mercator tema slovenskih zastupnika
 
Mercatorom su se danas bavili i slovenski parlamentarni zastupnici. Odbor za financiranje i monetarnu politiku odlučio je da državno odvjetništvo i Komisija za sprječavanje korupcije trebaju utvrditi je li prodaja Mercatora bila nezakonita.

Do 12. siječnja Agrokor bi trebao objaviti plan restrukturiranja, a do tada će biti poznata i sudbina Mercatora.

Pročitajte više