U ŠUMI KOD KARLOVCA PRONAĐENO 40 BAČENIH KUTIJA S OPREMOM ZA DIJALIZU TVRTKE "BAXTER"

Uz staru karlovačku cestu, na izlazu iz Karlovca prema Jastrebarskom, u Ilovačkoj šumi, danas je pronađeno 40 bačenih kutija s opremom za dijalizu tvrtke "Baxter", izvijestio je Državni centar za obavješćivanje.

U kutijama su pronađene nekorištene bočice, šprice za infuziju i ostala oprema koja se upotrebljava za dijalizu, izvijestio je Državni centar, koji je dojavu dobio od policije.

Inspekcija zaštite okoliša i županijski EKO stožer u Karlovcu dogovorili su se da vatrogasci kutije prevezu na sigurno mjesto, gdje će se čuvati do konačnog odlaganja takvog otpada.

Za "Baxter", međunarodnu tvrtku specijaliziranu za proizvodnju medicinske opreme sa sjedištem u SAD-u, hrvatska javnost doznala je u listopadu 2001., kada su u nekoliko bolnica - zbog neispravnih dijalizatora te tvrtke - umrla 23 bubrežna bolesnika, nakon čega je tadašnja ministrica zdravstva Ana Stavljenić-Rukavina dala ostavku.

Državni centar izvijestio je i da je danas uz Savu, oko dva kilometra nizvodno od novozagrebačke toplane, u blizini vodocrpilišta u Petruševcu pronađeni ostaci strvina domaćih životinja - glava, kože i iznutrica.

Zagrebačka policija osigurala je područje, a o svemu su obaviješteni Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Državna vodopravna inspekcija, Inspekcija zaštite okoliša i Veterinarsko-higijenski servis, koji će se pobrinuti za otpad, izvijestio je Državni centar za obavješćivanje.

(Hina) xso yso

Pročitajte više