U Turskoj prve žrtve ptičje gripe

I DRUGO dijete iz iste turske obitelji umrlo je od ptičje gripe u bolnici u istočnoj Turskoj gdje se liječilo, objavila je u četvrtak televizijska postaja CNN Turk.

15-godišnjakinja Fatma Kocyigit umrla je nekoliko sati nakon što je od posljedica zaraze smrtonosnim virusom ptičje gripe H5N1 umro njezin 14-godišnji brat Mehmet - prva žrtva virusa izvan Kine i jugoistočne Azije.

Devetero osoba, uglavnom članova obitelji preminulih tinejdžera, hospitalizirano je sa simptomima sličnima onima ptičjoj gripi, priopćeno je iz turskog ministarstva zdravstva.

Još je pet osoba, sa simptomima sličnima onima koji nastaju prilikom obične gripe, hospitalizirano u gradu Erzurumu, a svih 14 pacijenata žive na području Doga Bejazita, poljoprivrednog grada na istoku Turske.

Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potvrdio je da je dječak najvjerojatnije umro od smrtonosnog soja virusa, poznatog kao H5N1.

"Prilično smo sigurni da je to nažalost prvi ljudski slučaj H5N1", rekao je Guenael Rodier, savjetnik za zarazne bolesti u europskom uredu WHO-a. On je dodao da, premda treba napraviti dodatne testove, sve ukazuje na smrtonosni soj virusa.


Ako to bude potvrđeno, bila bi riječ o dramatičnom širenju smrtonosne bolesti prema zapadu - prvom slučaju smrti od te zarazne bolesti izvan istočne Azije, gdje je od 2003. godine više od 70 ljudi umrlo od ptičje gripe.

Turski ministar zdravstva Recep Akdag nije dao drugih pojedinosti o dječakovoj smrti, ali je kazao da su uzorci poslani na dodatne testove u WHO i Veliku Britaniju.

Ovo je prvi zabilježen smrtni slučaj uzrokovan ptičjom gripom u Turskoj kao i prvi slučaj te bolesti kod ljudi.

Foto: Arhiva

Index.hr/Hina

Pročitajte više