U turskom zatvoru objesio se navodni špijun Ujedinjenih Arapskih Emirata

Foto: Epa

MUŠKARAC kojeg je turska vlada držala u zatvoru zbog sumnje da špijunira za Ujedinjene Arapske Emirate počinio je samoubojstvo, odnosno objesio se u svojoj ćeliji, priopćile su danas turske vlasti, a prenosi Reuters.

Stražari su u nedjelju ujutro, kada su mu nosili hranu, pronašli osumnjičenika Zakija Y. M. Hasana kako visi na vratima kupaonice u svojoj ćeliji u Silivri, zapadno od Istanbula.

Pokrenuta je istraga, a Institut za sudsku medicinu u Istanbulu izvršio je obdukciju.

Politička špijunaža

Hasan je bio jedan od dvojice osumnjičenih za međunarodnu, političku i vojnu špijunažu. Uhićen je 19. travnja i priznao je da je špijunirao arapske državljane.

Turska nije objavila nacionalnost niti jednog od zatočenika, ali turska državna televizija TRT na arapskom je jeziku izjavila kako su osumnjičenici imali palestinske putovnice.

Prema riječima visokog turskog dužnosnika, jedan od dvojice muškaraca doputovao je u Tursku u listopadu, nekoliko dana nakon što je ubijen novinar Khashoggi, dok je drugi stigao kasnije kako bi pomogao svom kolegi.

Nedavno pritvoreni

Kao što smo već pisali na Indexu, prije desetak dana turske su vlasti u Istanbulu privele dvojicu obavještajnih agenata koji su navodno radili za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Vlasti istražuju povezanost osumnjičenika s ubojstvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine, navodi se u izvještaju.

Policija bez komentara

Osumnjičenicima se trebalo suditi pod optužbom za "vojno, političko i međunarodno špijuniranje", tvrde iz TRT-a.

Istanbulska policija odbila je komentirati dok iz ureda glavnog javnog tužitelja nisu odmah bili slobodni dati detalje.

TRT je objavio navodne fotografije dvojice muškaraca kako poziraju ispred turske zastave. Smatra se kako su osumnjičenici sakupljali informacije o arapskim državljanima u Turskoj, dodali su u izvještaju.

Khashoggijevo ubojstvo

Policija je za osumnjičenima tragala proteklih šest mjeseci, navodi TRT. 

Navodni agenti zadržani su u svojim hotelskim sobama te su im zaplijenjena računala. Khashoggi, inače povremeni kolumnist Washington Posta i kritičar saudijskog princa i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen je 2. listopada. 

Njegovi ostaci još uvijek nisu pronađeni. Iz Rijada negiraju bilo kakvu umiješanost, dok Ankara zahtijeva potpunu istragu ubojstva novinara.

Pročitajte više