u užem izboru za dodjelu nagrada za postignuća u zaštiti okoliša - 15 kandidata

Petnaest od 50 prijavljenih kandidata ušlo je u uži izbor za dodjelu nagrada i priznanja za postignuća u zaštiti okoliša, koje će biti dodijeljene uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, 4. lipnja, u Cavtatu, najavila je danas na konferenciji za novinare državna tajnica za zaštitu okoliša Višnja JelićMueck. L

Nagrade i priznanja Ministarstvo dodjeljuje u trima kategorijama - gospodarenju otpadom, općem prinosu zaštiti okoliša (za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, društveno odgovorna trgovačka društva i udruge i pojedinci) te u kategoriji odgoj, izobrazba i podizanje svijesti u zaštiti okoliša i održivu razvoju. Prvi u svakoj kategoriji dobit će nagradu, a ostali priznanja, rekla je Mueck.

U užem izboru za kategoriju gospodarenja otpadom su tvrtke Komunalno "Jastrebarsko" d.o.o. za komunalne poslove, Zagrebpetrol d.o.o. i Gradsko komunalno poduzeće ČAKOM d.o.o..

U kategoriji općeg prinosa zaštiti okoliša za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u užem izboru za dodjelu nagrada su Mjesni odbor "Jadrija" grada Šibenika, Općina Višnjan i Općina Nedelišće; za društveno odgovorna trgovačka društva Tehnix d.o.o., Thermotechnik d.o.o. i "Podravka" d.d. te za udruge i pojedince Tugomil Štefanic, Hrvatski centar za čistiju proizvodnju i Udruga Zelena Istra - Istra verde. U kategoriji odgoja, izobrazbe i podizanja svijesti u okolišu i održivu razvoju u užem izboru su Srednja škola u Pregradi, karlovačka Tehnološko-kemijska škola i Eko-imanje Mavrović.

Ministarstvo zaštite okoliša tradicionalno od 1993. u prigodi 5. lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša, radi poticanja zaštite okoliša na svim razinama, dodjeljuje nagrade i priznanja za postignuća u zaštiti okoliša. Nagrađuju se pojedinci, udruge, ustanove i tvrtke, te jedinice lokalne samouprave.

Nagrade se dodjeljuju u obliku plakete u bronci i povelje u zlatnoj boji, a priznanja u obliku povelje u srebrnoj boji. Autor plakete je akademski kipar Želimir Janeš. Jedinice lokalne samouprave, koje znatno pridonose zaštiti okoliša, pridružuju se Vijencu gradova i općina u zaštiti okoliša. Ovogodišnjem dobitniku Vijenca uručit će se grb grada Siska, koji je lani postao dijelom niza.

Nagrada za postignuća u zaštiti okoliša bit će uručena u Cavtatu nakon III. sastanka stranaka konvencije Espoo o procjeni prekodržavnih utjecaja na okoliš.

U subotu, 5. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša u Dubrovniku će se održati okrugli stol o gospodarenju otpadom, napose u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

(Hina) xbma yaz

Pročitajte više